Tähtivaeltaja-voittaja 1993

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1992 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan WSOY:n kustantamalle Philip K. Dickin romaanille Oraakkelin kirja. Teoksen on suomentanut Matti Rosvall.

Philip K. Dickin Oraakkelin kirja (The Man in the High Castle, 1962) edustaa nk. vaihtoehtohistoriaromaania, tekstiä jonka lähtökohta on jonkin muun historiallisen todellisuuden vallitseminen kuin sen, minkä todellisuutena tunnemme. Yleensä vaihtoehtohistoria lähtee siitä, että jokin tuntemamme historiallinen käännekohta onkin tapahtunut toisin, ja niin myös Dickillä: Oraakkelin kirjassa ovat natsit voittaneet toisen maailmansodan ja maailma on jaettu saksalaisten ja japanilaisten kesken,

Dick käsittelee outoa maailmaansa pieteetillä ja persoonallisella tarkkuudella. Hänen kykynsä luoda uskottavia ja syviä henkilöhahmoja loistaa tässäkin teoksessa. Teoksen yksi suurimpia ansioita on kuitenkin se kulttuurillinen läpivalaisu, mikä kulkee halki teoksen: amerikkalainen yhteiskunta valloitetun altavastaajakansan asemassa, jolloin teos muodostuu myös viiltävän kirpeäksi kritiikiksi länsimaisista arvoista. Dick onnistuu teoksellaan näyttämään sen, miltä itsestään selvänä pidetty kulttuuri-imperialismi näyttäisi päinvastaiseksi käännettynä.

Dickin teoksessa on huima määrä tasoja, joilla kirjailija operoi taitavasti. Oraakkelin kirja on teoksessa sekä ikivanha itämainen ennustusteos I Ching, kirjan sisällä luettava, meidän maailmaamme esittelevä vaihtoehtohistoria, että myöskin se kirja, jota lukija pitää kädessään. Teos onnistuu kyseenalaistamaan truismeja ja herättämään runsaan määrän mielleyhtymiä ja ajatuksia todellisuuden luonteesta. Dickin pääteemoja on aina ollut todellisuuden subjektiivinen luonne: tässäkin kirjassa hän pyrkii osoittamaan, kuinka häilyvä on verho erilaisten koettujen maailmojen välillä.

Oraakkelin kirja on jo toinen Tähtivaeltaja-palkinnolla palkittu Philip K. Dickin teos. Vuoden 1990 parhaaksi Suomessa julkaistuksi sf-teokseksi valittiin myös Dickin romaani, Hämärän vartija (A Scanner Darkly, 1977). Oraakkeli on myös ensimmäinen Tähtivaeltaja-palkinnon saanut kirja, joka on ilmestynyt suomeksi alun perin pehmeäkantisena painoksena.

Tähtivaeltaja-palkinnon raati: Toni Jerrman, Kimmo Lehtonen, Leena Peltonen, Johanna Sinisalo.