Tähtivaeltaja-voittaja 1998

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1997 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Liken julkaisemalle Dan Simmonsin romaanille Hyperion. Teoksen on suomentanut Juha Ahokas.

Dan Simmonsin Hyperion on teos, joka vie kirjallisuuden kaikkein klassisimpia perinteitä ja teemoja äärimmäisen vieraisiin maisemiin. Kirjan rakennetta voi verrata Decameroneen tai Canterburyn tarinoihin: useat eri kertojaminät kuljettavat omien kokemustensa ja historioidensa kautta eteenpäin yhtä suurta tarinaa, jota jokaisen hahmon kertomus valaisee aina uudesta kulmasta ja uutta tietoa tuottaen. Hyperionin lukeminen on kuin poistaisi lahjan ympäriltä kerros kerrokselta toinen toistaan värikkäämpiä paperikääreitä.

Simmonsin luomat henkilöhahmot ovat hyvin eheitä, moniulotteisia ja omalla äänellään puhuvia, ja he herättävät lukijassa aidon ristiriitaisia tunteita. Myös henkilöiden yhteen kietoutuvien kohtaloiden dynamiikka on hienosti toteutettu. Jokaisella henkilöllä on teoksessa klassinen temaattinen rooli – sotilas, runoilija, pappi – joka tuo kirjaan vielä yhden lisäulottuvuuden.

Hyperion ei kuitenkaan ole vain erittäin taitavasti rakennettu ihmiskohtalo- ja pyhiinvaellusromaani, vaan se on merkkiteos myös science fictionin kriteereillä mitattuna. Hyperion esittelee poikkeuksellisen omaperäisiä, mutta kuitenkin johdonmukaisia ja todelta tuntuvia tulevaisuusvisioita, jotka herättävät lukijassa aitoa älyllistä iloa. Näiden huimien ideoiden ryöpytys on onnistuttu kutomaan täysin saumattomaksi osaksi jylhää, aavistuksen mystistä tarinaa, joka on sekä syvästi mieleenpainuva että myös mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä.

Ilmestyessään 80/90-lukujen vaihteessa Hyperion palautti monen science fictionin harrastajan uskon tämän kirjallisuudenlajin tulevaisuuteen. Hyperionia pidetään yhtenä tämän vuosikymmenen merkittävimmistä tieteisromaaneista, ja siksi sen suomentaminen – vaikkakin hieman myöhässä – on kustantajalle kunniaksi.

Tässä yhteydessä palkintoraati haluaa myös korostaa, että Tähtivaeltaja-palkinto kohdistuu nimenomaan Hyperion-teokseen yksittäisenä romaanina. Kirjan myöhemmät jatko-osat eivät kohoa yhtä korkealle kirjalliselle tasolle.

Palkintoraati haluaa lisäksi tuoda esille muutoksen, joka nyt on tapahtunut suomalaisessa kustannusmaailmassa: vielä 80-luvun lopulla science fiction -kirjallisuuden kenttää hallitsivat suuret kustannustalot, mutta viime vuosina kaikki parhaat kirjat ovat olleet peräisin ns. pienkustantamoista. Niillä on riittänyt tarvittavaa asiantuntemusta, rohkeutta ja näkemystä tuoda esiin uusia ja tärkeitä kirjailijoita sekä merkittäviä teoksia. Tätä todistavat niin viimeisen viiden vuoden voittajat kuin sekin, että jokainen tämänkertaiselle palkintopallille tosissaan hamunnut teos oli lähtöisin pienkustantamosta.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:

Hannu Blommila, Toni Jerrman, Johanna Sinisalo, Eeva-Liisa Tenhunen