Tähtivaeltaja-voittaja 1999

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1998 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Loki-Kirjojen julkaisemalle Stefano Bennin romaanille Baol. Teoksen on suomentanut Laura Lahdensuu.

Tieteiskirjallisuuden maailma on hyvin selvästi anglosaksinen. Ehdoton valtaosa science fictionin merkkiteoksista on amerikkalaista tai brittiläistä alkuperää, ja englanti tuntuu olevan tämän kirjallisuudenlajin harrastajien yleiskieli.

Siksi on hienoa jakaa Tähtivaeltaja-palkinto vuoden 1998 parhaasta tieteiskirjasta alun perin italiaksi kirjoitetulle teokselle, Stefano Bennin romaanille Baol (alkuteos ilmestynyt 1990). Bennin teos onkin hyvin eurooppalainen, se on älyllisesti leikittelevä eikä ota aihettaan eikä itseään kuolemanvakavasti, mikä erottaa sen myös osaltaan anglosaksisesta science fiction -traditiosta. Tämä ei kuitenkaan estä Baolia käsittelemästä vakavia asioita: sen yhteiskuntasatiiri on syvälle viiltävää ja armotonta, vaikka teoksen pintataso voi tuntuakin kepeältä ja kuplivalta.

Baol on tieteiskirjallisuuden parhaiden perinteiden mukaisesti kertomus maailmasta, jota melkein jo elämme. Baol poimii nykyhetkestä ilmiöitä, kärjistää ja liioittelee niitä kuin stand up -koomikko, ja onnistuu luomaan yhtä aikaa kauhistuttavan ja hauskan tulevaisuuden – eräänlaisen dystopisen komedian. Hänen teemansa ovat hyvin ajankohtaisia ja ravistelevia: onko tiedonvälityksen takana enää lainkaan objektiivista totuutta, kuinka media tukahduttaa koko ajan alleen rikasta inhimillistä perinnettä, kuinka huvitamme itseämme hengiltä. Bennin piikit singahtelevat kymmeniin eri suuntiin, aina yhtä osuvina. On esimerkiksi ihastuttavaa saada antaa kirjallisuuspalkinto teokselle, missä irvaillaan sydämettömästi juuri niille: Baolin maailmassa on päätetty palkita kirjailijat jo ennen kuin heidän teoksensa ilmestyvät, jotta kenellekään hävinneelle ei tulisi paha mieli, kenenkään ei tarvitsisi vaivata päätään lukemalla kirjoja ja ennen kaikkea kukaan ei pääsisi enää moittimaan palkintolautakuntia huonojen teosten palkitsemisesta.

Benni rakentaa Baolin maailman postmodernin pirstaleisella, musiikkivideomaisella tavalla, missä lukija heitetään irtonaisten ja väliin kaoottisenkin tuntuisten välähdysvisioiden keskelle ja pakotetaan etsimään niistä logiikkaa aivan samanlaisen hämmennyksen vallassa, kuin mitä esimerkiksi 1920-luvun ihminen ehkä kokisi joutuessaan nykyhetkeen. Fantastinen vaellustarina voi vertautua lukijan mielessä yhtä hyvin Danten Jumalaiseen näytelmään kuin Lewis Carrollin Liisaan ihmemaassakin.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat: Toni Jerrman, Johanna Sinisalo, Eeva-Liisa Tenhunen.