Tähtivaeltaja-voittaja 2000

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1999 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Otavan julkaisemalle Will Selfin romaanille Suuret apinat. Teoksen on suomentanut Sauli Santikko.

Simon Dykes, keski-ikäinen, menestyvä lontoolainen taidemaalari herää eräänä aamuna toiseen todellisuuteen: hänen tyttöystävänsä – ja kaikki muutkin ihmiset – ovat muuttuneet simpansseiksi. Simpanssiyhteisö ottaa Dykesin havainnon vastaan psykoosioireena: miksi ihmeessä hän kuvittelee olevansa alempi eläin, ihminen, tuo simpanssia hupaisasti hieman muistuttava mutta kuitenkin vähän vastenmielinen geneettinen pikkuserkku?

Tämä kafkamainen tilanne on Will Selfin romaanin Suuret apinat (Great Apes, 1997) lähtökohta. Kafka ja hänen metamorfoosinsa on kuitenkin vain yksi pieni kulttuurillinen viittaus tässä hävyttömässä, rikkaassa, pirullisessa ja suurenmoisesti päätä vaivaavassa spekulatiivisessa romaanissa, joka edustaa yhtä science fictionin alalajia eli vaihtoehtohistoriaa, mutta on samalla myös satiiri ja jopa eräänlainen moraliteetti.

Will Self kuvaa – ruoskivana älyllisenä ilotulituksena – tarkasti omaa maailmaamme simpanssien yhteiskuntana ja samalla kertoo koko ajan siitä, kuinka itseään sivistyneenä pitävä eläinlaji on selvästi myös oman biologiansa kulttuurinen tuote ja kuinka monet rationaalisina pitämämme tavat ja toiminnot ovatkin evoluution sanelemia.

Apinasivilisaation kautta lukija löytää sivustakatsojan abstrahoivan näkökulman omaan yhteisöönsä. Kuinka vähän ihmistä pitääkään raaputtaa, jotta alta löytyy peruskädellinen, jonka tämänhetkinen asema muka luomakunnan huipulla on mitä ilmeisimmin silkkaa sattumaa? Suuret apinat on provokatiivinen ja ravisuttava kirja, mutta se on myös pikimustalla tavalla hauska. Will Self kirjoittaa erinomaista proosaa, jossa spekulatiivinen ulottuvuus on vain yksi monista tehokeinoista. Hän onnistuu teoksellaan viemään lukijan erittäin perustavien kysymysten äärelle, ja teoksen luettuaan on mahdoton olla tarkastelematta ympäröivää yhteiskuntaa aivan uusin silmin.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Toimittaja Hannu Blommila, kriitikko Toni Jerrman, kirjailija Johanna Sinisalo ja kirjakuoriainen Eeva-Liisa Tenhunen