Tähtivaeltaja-voittaja 2002

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2001 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Loki-Kirjojen julkaisemalle Jonathan Lethemin romaanille Musiikkiuutisia. Teoksen on suomentanut Ville Keynäs.

Tieteiskirjallisuus taipuu moninaiseen tarinointiin. Siitä on hyvä osoitus amerikkalaisen Jonathan Lethemin esikoisromaani Musiikkiuutisia (Gun, with Occasional Music). Tässä riemastuttavassa mutta myös yhteiskuntakriittisessä teoksessa Lethem yhdistelee Raymond Chandlerilta lainattuja dekkarielementtejä kyberpunk-henkisiin kulisseihin – saaden aikaiseksi täysin omaperäisen kulttuurituotteen.

Kirjan päähenkilö Conrad Metcalf on pitkälti marlowemainen hahmo; kyyninen ja maailmaan pettynyt yksityisetsivä – tai oikeammin yksityisinkvisiittori, kuten heitä romaanin kuvaamassa totalitarisessa tulevaisuudessa nimitetään. Valitsemalla teoksensa sankariksi valtavirtojen ulkopuolella kulkevan yksilön, Lethem pääsee hyvin korostamaan nykyisenkaltaisten kilpailuyhteiskuntien yhä kovemmaksi käyviä asenteita, jossa syrjäytyneelle kansanosalle ei enää haluta antaa edes ihmisarvoa.

Lethemin kuvaamassa tulevaisuudessa muistin tuhoavat huumeet ovat arkipäivää eikä kysymysten esittäjiä tai yleisten totuuksien kyseenalaistajia katsota hyvällä silmällä. Tiedonvälitys on pelkkää viihdettä. Systeemi kannustaa aktiivisesti ihmisiä tuhoamaan ajattelu- ja päättelykykynsä, jotta he olisivat helpommin hallittavaa karjalaumaa. Jopa lapsuudesta on pyritty eroon kehitystä nopeuttavan teknologian keinoin.

Irvokkaan tulevaisuuskuvan ja perinteisen dekkarijuonen keskelläkään Lethem ei ole hylännyt huumoria, jota tulvii kirjan runsaissa yksityiskohdissa. Kuvioissa ovat mukana mm. evoluutioterapian avulla puhumaan oppineet eläimet, kuten nopeajalkainen kengurugangsteri Joey, sekä mieleltään lähes aikuiset mutta vartaloltaan yhä lapsenomaiset ”vauvapäät”, jotka hukuttavat elämäntuskansa rähjäisissä baareissa jo parivuotiaasta lähtien.

Romaanin kruunaa Lethemin lennokas kielenkäyttö, jota voi nimittää jopa nerokkaaksi. Ihmiset kovertavat huumeilla elämänsä ontoksi kuin kiitospäivän kalkkunan ja radion musiikkiuutisissa viulut tikkaavat läpi kuorosovituksia tavalla, joka saa lompakon tykyttämään.

Jonathan Lethemin Musiikkiuutisia on lukemisen arvoinen, herkullinen teos. Yhdentekevän perusjöötin harmaasta massasta se erottuu kuin kenguru värikkäässä aamutakissa.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Toimittaja Hannu Blommila, kriitikko Toni Jerrman, kriitikko Vesa Sisättö ja kirjakuoriainen Eeva-Liisa Tenhunen.