Tähtivaeltaja-voittaja 2005

Tähtivaeltaja-palkintoraadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2004 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Liken julkaisemalle M. John Harrisonin romaanille Valo. Teoksen on suomentanut Hannu Tervaharju.

Kiitettävän tuoreeltaan suomeksi saatu Valo (alkuteos Light ilmestyi 2002) on monitahoinen, lukijansa haastava mestariteos, jonka muoto heijastaa osuvasti sisältöä. Kirjassa käytetään taitavasti unia, kuvitelmia ja muistoja ja kytketään näennäisesti erilliset tarinat monikerroksiseksi kudelmaksi, joka lopulta räjäyttää lukijan aivot säkenöiväksi valoksi. Kirja ei kunnioita genremääritelmiä, vaan taituroi upeasti avaruusoopperan, kovan science fictionin, fantastisen fabuloinnin ja modernin valtavirtakirjallisuuden rajapinnoilla.

M. John Harrison rakentaa romaanin kolmen keskushenkilön tarinoiden välille hiuksenhienoja yhtäläisyyksiä ja vinkkejä, kunnes lopulta nivoo tarinat yhdeksi kokonaisuudeksi. Yksilöiden elämä rinnastuu upealla tavalla maailmankaikkeuden salaisuuksien ja olevaisen totuuden etsimiseen. Matematiikka ja magiikka ovat toistensa peilikuvia, tai yksi ja sama asia, riippuen siitä mistä näkökulmasta asioita katselee.

Valo on huikeasti kirjoitettu, kieleltään lähes lyyrinen romaani. Harrison myös puhuu asioista reilusti niiden oikeilla nimillä: rujo, ruma ja kaunis ovat yhtä lailla läsnä koko romaanin ajan. Kirjailija saa puhallettua henkilöhahmonsa eloon mieleenpainuvalla tavalla: vaikka Valon tärkeimmät henkilöt ovat luonnevammaisia, jopa vastenmielisiä, pystyy Harrison kuitenkin tekemään heistä mielenkiintoisia ja koskettavia ihmishahmoja, joiden kohtaloa seuraa jännittyneenä.

Mukaansatempaavan henkilökuvauksen ja syvällisen sanomansa lisäksi Harrison kuvaa tulevaisuuden maailmaa ihmeen tuntua soittelevien visioiden kautta. K-alukset taivuttavat matematiikkaa ja hyppäävät kvanttitasoja manipuloimalla paikasta toiseen. Alcubiere-laivat kääntyvät todellisuuden päälaelleen ja surfaavat tapahtuman synnyttämillä aalloilla. Kirja pursuaa mielikuvitusta kutkuttavia yksityiskohtia, kuten varjo-operaattoreita, riksatyttöjä, ihmisen kehon jatkeena toimivia kulkuvälineitä ja kokonaisista aurinkokunnista muodostettuja avaruusaluksia.

Valossa Harrison näyttää, kuinka ihmiskunta, samoin kuin muutkin elolliset olennot, kysyvät aina samoja kysymyksiä: mikä on elämän tarkoitus ja mikä on yksilön rooli osana maailmankaikkeutta, kuka minä olen ja minne olen matkalla.

Vuonna 1945 syntynyt M. John Harrison on brittikirjallisuuden omaperäisimpiä visionäärejä, jonka harvalukuinen romaanituotanto on aina kulkenut rohkeasti omia polkujaan. Hän on kirjallinen vaikuttaja, jonka ajatukset ovat vahvasti ohjanneet englantilaisen kirjallisuuden suuntaa ja päämääriä aina 1960-luvun lopulta lähtien.

2000-luvun alussa Harrison on jälleen noussut kirjallisen kentän eturintamaan lajirajoja rikkovilla, ylistetyillä teksteillään – niistä tärkeimpänä Valo-romaani. Hän harrastaa myös vuorikiipeilyä ja toimii kirjallisuuskriitikkona mm. sellaisissa laatulehdissä kuin Guardian, Times Literary Supplement ja Daily Telegraph.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Kustannustoimittaja Anne Leinonen, kriitikko Jukka Halme, kriitikko Toni Jerrman ja toimittaja Vesa Sisättö