Tähtivaeltaja-voittaja 2007

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2006 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan The Tree Clubin julkaisemalle Stepan Chapmanin romaanille Troikka. Teoksen on suomentanut Hannu Blommila.

Stepan Chapmanin jo pitkään jatkuneen kirjailijanuran ensimmäinen romaanimuotoinen teos, Troikka (alkuteos julkaistu 1997) on erikoislaatuinen, palapelimäinen matka ihmeellisten näkyjen pyöritykseen. Troikka on taiteellinen elämys, joka tuottaa erikoisen muotonsa takia älyllisten oivallusten lisäksi puhdasta kirjallista nautintoa.

Päällisin puolin dysfunktionaalisesta perheestä kertova tarina on samaan aikaan sairaskertomus, kiirastuli sekä mahdoton odysseia, jossa kolmijäseninen troikka matkaa aavikolla. Tietoa tulevasta ei ole, ja menneisyydessä kangastelee tusinoittain ristiriitaisia, toisiinsa lomittuvia kehityskulkuja, joiden kautta henkilöt ovat pinteeseensä päätyneet.

Takaumien, unikuvien ja yllättävien näkökulmanvaihdoksien kautta hahmottuu kuva vaikeista henkilöhistorioista ja niitäkin haasteellisemmista perhesuhteista. Asioita ei helpota se, että isä Alex on raivoherkkä kyberjeeppi, tytär Naomi autistinen brontosaurus ja Eva-äiti kalanpäinen papitar. Kolmisin he vaeltavat hiekkaerämaan kolmen auringon alla, heräten vuoroin omasta, vuoroin toistensa ruumiista. Kullakin henkilöhahmolla on omat ongelmakehyksensä: Alex pyrkii eroon ihmisyydestään korvaamalla ruumiinjäseniään mekaanisilla varaosilla, Eva on hylännyt roolinsa kalayhteisön pappien keskuudessa eikä Naomin sotilasura päätynyt niihin tavanomaisimpiin lopputuloksiin.

Troikan innovatiivisuus ja erityisyys nousevat ällistyttävästä suvereeniudesta, jolla Chapman kuljettaa surrealistisia tapahtumia. Kuvitellut tai täysin valheelliset kertomukset ja äkkiväärästi risteävä houretodellisuus etenevät sulassa sovussa sekä helposti omaksuttavassa muodossa. Mahdoton ja absurdi tuntuvat täysin järkeenkäyviltä, vaikka paikoin juoni seuraa suorastaan unenomaista logiikkaa. Monipolvinen sisältö kohoaa jopa huumaavia osiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi.

Troikan tarinasirpaleet sivuavat niin muodonmuutoksia, ihmisyyden menettämisen tapoja kuin todellisuuden luonnettakin. On tavaton saavutus, että tyylilajistaan huolimatta Troikka nousee kirkkaaksi, visuaaliseksi jatkumoksi, kantavaksi tarinalliseksi kaareksi. Ulkoavaruuden, tieteismiljöön ja arkitodellisuutta muistuttavan maailman kautta juoni vie syvälle matkalle sisäavaruuteen ja kommentoi siten itse ihmisyydenkin rakennuspalikoita.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Kriitikko Jukka Halme, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö