Tähtivaeltaja-voittaja 2010

Tähtivaeltaja-palkintoraadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2009 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Liken julkaisemalle Hal Duncanin romaanille Vellum. Teoksen on suomentanut Nina Saikkonen.

Skottikirjailija Hal Duncanin esikoisteos Vellum (ilmestynyt englanniksi 2005) on kirjallinen komeetta, joka humahtaa lukijan tajunnan läpi ja jättää haukkomaan henkeään. Rikas ja häikäisevä romaanitaiteen taidonnäyte. Moderni mestariteos vailla vertaa.

Vellum on kerroksittaisen kerronnan ja tarinallisen runsauden aarreaitta. Hal Duncan kutoo yhdeksi kiehtovaksi kokonaisuudeksi huikean määrän historiaa, mytologioita, tulevaisuusvisioita sekä kirjallisia viitteitä. Tarinan tasot liikkuvat niin sumerilaisten myyttien, Espanjan sisällissodan kuin rappeutuneen lähitulevaisuudenkin tantereilla.

Jo romaanin perusasetelma on äärimmäisen kunnianhimoinen: taivas ja helvetti ovat sodassa keskenään, ja kenttäsotilaina toimivien yli-inhimillisten unkinien on valittava puolensa tai tuhouduttava. Eräät arkkityyppisistä unkineista kuitenkin karkaavat sodan jaloista ja pakenevat entisiä taistelutovereitaan halki maailmojen ja aikakausien, muotoaan sekä nimeään vaihtaen.

Samaan aikaan päähenkilöt etsivät Kaikkeuden kirjaa, jossa itse olevaisuus määritellään ja kerrotaan auki. Traagisten tapahtumien keskellä vertauskuvat muuttuvat konkretioiksi, myytit todeksi. Kieli määrittelee ihmisyyden olemuksen, vapaus ja tiedostavuus sen arvon.

Teoksen epälineaarisuudesta kasvaa tehokeino, joka pyörittää lukijan yhä syvemmälle henkilöiden koskettavien kohtaloiden sinfoniaan. Aika ja paikka vaihtuvat varoittamatta, ja tarinasirpaleiden sisältämät ajatukset sekä visiot tunkeutuvat suoraan alitajuntaan.

Taitamattomissa käsissä Vellumin rakenteellinen ja älyllinen haastavuus saattaisi muuttua raskaudeksi, mutta Hal Duncan hallitsee valitsemansa tyylilajin suvereenisti. Hänen kerrontansa on mukaansatempaavaa ja äärimmäisen luontevaa, eikä mukana ole vähäisintäkään kikkailun tai itsetarkoituksellisen nokittelun makua.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö