Tähtivaeltaja-voittaja 2011

Tähtivaeltaja-palkintoraadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2010 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Tammen julkaisemalle Maarit Verrosen romaanille Kirkkaan selkeää.

Pitkän linjan tieteis- ja fantasiakirjailija Maarit Verrosen Kirkkaan selkeää on tyylipuhdas dystopia, jonka juuret ovat syvällä nyky-yhteiskunnan huolestut­tavista piirteissä. Kirja kuvaa todentuntuista lähitulevaisuutta, jossa ihmisten jaottelu hyödyllisiin ja hyödyttömiin on edennyt loogiseen päätepisteeseensä: alimpaan kastiin joutuneita, sosiaalisen statuksensa ja ihmisarvonsa menettä­neitä kansalaisia metsästetään kuin tuhoeläimiä.

Vavahduttavan romaanin päähenkilö ajautuu luokkajaon alimmille portaille, vaikka sinnittelee vielä viimeisen jakoviivan yläpuolella. Lannistumattomana ja kekseliäänä ihmisenä hän raapii elantonsa kasaan raatamalla ilmasto­tutkijoiden projektissa ja teettämällä radikaaleja vartalonmuokkauksia tosi-televisio-ohjelman iloksi.

Sisäänpäinkääntyneen eurooppalaisen kaupunkiumpion ulkopuolella eko­loginen katastrofi kulkee vääjäämättä eteenpäin. Ilmakehän lämpenemisen ja eläinlajien tahallisen karsimisen seurauksena laajat maa-alueet ovat autioi­tuneet. Taudit runtelevat mantereita.

Suurta osaa ihmiskunnasta nämä ongelmat eivät kiinnosta – siitä pitää huolen yleisesti hyväksytty bailukulttuuri muokattuine tanssihuumeineen. Moni on yhteydessä ulkomaailmaan enää datapukujen avulla.

Kylmäävintä Verrosen omaäänisesti kerrotussa visiossa on huomio, kuinka kukaan ei reagoi vähän kerrallaan eteneviin muutoksiin. Kun suostumme mukisematta yhä uusiin vapauden rajoituksiin ja suljemme silmät kaikelta, mikä ei välittömästi kosketa meitä, olemme omalta osaltamme vauhditta­massa luisua peruuttamattomaan alamäkeen.

Verrosen kirja näyttää lakonisesti, ilmeenkään värähtämättä, mihin viattomasti alkaneet kehityskulut lopulta johtavat. Tarina iskee täysillä juuri meidän aikaamme, ekstrapoloi uskottavasti jo nyt läsnä olevia ilmiöitä, kuten muuka­lais­vihaa ja sosiaalista eriarvoisuutta. Se varoittaa vaipumasta itse­tyytyväi­syyteen näennäisen yltäkylläisyyden keskellä.

Kirkkaan selkeää on kirjallisesti ja temaattisesti eheä romaani, joka maalaa kokonaisvaltaisen vision siitä, millaiseen maailmaan piittaamattomuus luonnon ja ihmisten hyvinvoinnista johtavat.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö.