Tähtivaeltaja-voittaja 2012

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2011 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Gummeruksen julkaisemalle Hannu Rajaniemen romaanille Kvanttivaras. Teoksen on suomentanut Antti Autio.

Säieteoriasta tohtoriksi väitelleen Hannu Rajaniemen esikoisteos Kvanttivaras (The Quantum Thief) hämmästyttää monella tavalla. Kyseessä on uskomattoman suvereeni yhdistelmä tieteellisiin teorioihin perustuvaa idearyöppyä, koukuttavaa viihdettä ja kirjallista lahjakkuutta. Kvanttivaras on mestarillinen saavutus, joka päihittää kansainvälisen tieteiskirjallisuuden tunnetuimmat tekijät heidän omassa pelissään.

Kirjan huimassa tarinassa mestarivaras Jean Le Flambeur ottaa hoitaakseen vielä yhden keikan – tämän uhrauksen hän joutuu tekemään vapautuakseen peliteoreettisesta vankilasta. Seikkailun ensimmäinen etappi on Marsin pinnalla vaeltava kaupunki Oubliette.

Kvanttivarkaan viehättävimpiä puolia on erilaisten vaikutteiden sulava yhdistely. Lopputuloksena on täysin uudenlainen keitos salapoliisikertomusta, veijaritarinaa ja kovaa scifiä. Tarjolla on häkellyttävän sujuvaa kerrontaa ja toinen toistaan mukaansatempaavampia juonikuvioita. Hyötyusva, kvanttipisteaseet ja muut omintakeiset käsitteet edustavat silkkaa scifististä ilotulitusta, joka tekee lukukokemuksesta suorastaan riemastuttavan. Päähenkilön olemuksessa on tehty hienosti kunniaa Arséne Lupinin kaltaisille kirjallisille esikuville.

Pohdinnat ihmisen identiteetistä, sen rajoista ja pysyvyydestä kietoutuvat päähenkilön historiaan yllättävillä tavoilla ja paljastavat yhä uusia muistojen ja salajuonien kerroksia. Kun ihmisten väliset rajapinnat muuttavat muotoaan ja yhteisiä muistoja voidaan jakaa kuin käyntikortteja, myös tiedonsalaustekniikat ja niiden merkitys arkiselle kanssakäymiselle nousevat uuteen ulottuvuuteen.

Kvanttivaras on vaikuttavan ehjä ja moniulotteinen kirja, joka sisältää kymmenittäin kutkuttavia tieteisideoita upotettuna vauhdikkaaseen, mielikuvituksen lentoa ja ihmeentuntua pursuavaan mysteerijuoneen. Harva teos onnistuu olemaan samalla näin älykäs ja näin viihdyttävä.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:

Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.