Tiiliskivi 2001

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Kirjailija, muusikko Heikki Salon proosateos Kynsilehto (Like) sai vuoden 2001 Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon jakoi Tampereen kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry. Palkintotilaisuus järjestettiin Urjalassa Talvi Pentinkulmalla -tapahtumassa perjantaina 22.2.2002. Tiiliskivi jaettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran.

Palkittu teos oli siivilöity tiukan tieteellisen seulan lävitse. Kynsilehdon eläintarinat kertovat ironisesti ja humoristisesti ennen kaikkea meistä ihmisistä ja siitä, miten kohtelemme ympäristöämme ja läheisiämme. Tarinat vaihtelevat julmista hellyttäviin. Kirja leikittelee kirjallisuudenopiskelijoiden suurella rakkaudella: intertekstuaalisuudella. Teoksesta löytyi yhteyksiä niin Petri Tammisen novellistiikkaan kuin Edgar Lee Mastersin Spoon River Antologiaankin. Lyhyissä tarinoissa saattaa aistia myös ripauksia Krylovin faabeleiden yhteiskuntakritiikistä.

Palkinnonjakotilaisuudessa Teema paljasti matemaattisen kaavan, jonka avulla oli laskettu palkintosumma. Kaavan muuttujia ovat muun muassa konnotaatiokerroin, intertekstuaalisuustekijä ja kirjan sivujen lukumäärä. Teema huomauttikin Salolle, että jo kahdenkymmenen sivun lisäys olisi kasvattanut shekin loppusummaa, 10,20 euroa, huomattavasti.

Heikki Salo sai kirjahyllyynsä myös aidon tamperelaisen punatiilen. Taidehan tunnetusti syntyy kivusta ja kärsimyksestä. Tiilen fysikaalisista ominaisuuksista johtuen sillä on helppo tuottaa tuskaa ja siten lisätä inspiraatiota. Tiiliskivi on kiertopalkinto, joten luovan kärsimyksen artefakti siirtyy vuosittain taiteilijalta toiselle. Näin mahdollisimman moni kirjalija pääsee nauttimaan tiiliskiven luovuutta lisäävästä vaikutuksesta. Tiiliskivi symboloi myös palkitun kirjan painavaa tekstiä.