Tiiliskivi 2002

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Tommi Liimatan esikoisteos Avainlastu (WSOY) sai vuoden 2002 Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon jakoi Tampereen yliopiston kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Teema ry. Palkintotilaisuus järjestettiin Urjalassa Henki&Elämä -kirjafestivaaleilla perjantaina 7.2.2002. Tiiliskivi-palkinto jaettiin tänä vuonna toisen kerran.

Teeman jäsenistä koostunut raati seuloi vuoden 2002 runo- ja novellisadosta kuusi ehdokasta. Finalisteiksi valittiin Marjo Isopahkalan Kurpitsavaunut (Sammakko), Arto Lapin Kukko puussa (Sammakko), Tommi Liimatan Avainlastu (WSOY), Jari Järvelän Paljon on Afrikasta kertomatta (WSOY), Eeva Stenberg Siksi seurustelen varkaiden kanssa (Tammi) ja Eeva Tikan Haapaperhonen (Gummerus). Raati jätti romaanit tietoisesti palkinnon ulkopuolelle, sillä se halusi kohdistaa katseensa valtamediassa vähemmän huomiota saavaan kirjallisuuteen.

Tiiliskivi-raati näki Avainlastun tunnelmaltaan ja tyyliltään omintakeisena. Liimatta yhdistelee kokoelmassaan runon ja proosan keinoja oivaltavasti. Tekstissä vaihtelevat aforistiset ja tajunnanvirtamaiset kuvat. Kotipiirissä liikkuvat runot tuovat kokoelmaan lämpöisiä sävyjä. Sanoma ulottuu kuitenkin lapsuuden rajattua kokemuspiiriä pidemmälle.

Avainlastulle ominaiset absurdit assosiaatiot tuovat teokseen huumoria. Lakoniset lausahdukset eivät kuitenkaan vie teoksesta huomioiden terävyyttä. Ikkunan takaa havainnointi luo henkilökohtaisen vaikutelman, mutta yhteiskuntakriittisyyttäkään ei unohdeta. Kokoelma yhdistää innovatiivisesti avainromaanin idean Juhani Ahon lastuperinteeseen. Teos yllättää myös piiloraidoillaan. Avainlastu vaatii lukijaltaan paneutumista, mutta osoittautuu syventymisen arvoiseksi.

Tiiliskivi on kiertopalkinto, joten luovan kärsimyksen artefakti siirtyy vuosittain taiteilijalta toiselle. Pysti on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa sanomaa. Tarkoituksena ei ole palkita vuosittain tamperelaista rock-muusikkoa. Viime vuonna palkinnon sai Heikki Salo novellikokoelmastaan Kynsilehto (Like) ja sattumalta tämänvuotinenkin palkittu tunnetaan myös musiikkitaustastaan. Tiiliskivi-raati arvottaa kuitenkin vain tekstejä. Teos puhuu, ei tekijä.