Tiiliskivi 2005

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Katja Kettu on voittanut vuoden 2005 Tiiliskivi-palkinnon esikoisromaanillaan Surujenkerääjä. Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman kirjallisuuspalkinto, joka jaettiin tänä vuonna viidennen kerran.

Palkinnon tarkoitus on nostaa esiin valtamedioissa lian vähälle huomiolle jääneitä mutta ansiokkaita teoksia. Vuoden 2005 Tiiliskivestä finaalissa kisasivat Katja Kettu romaanillaan Surujenkerääjä (WSOY), Anna Maria Mäki novellikokoelmallaan Suljetun paikan lumo (Teos), Teemu Mäki esseekokoelmallaan Näkyvä pimeys (Like) sekä Mikko Lensu lastenromaanillaan Varatohtori Virta Pohjoisnavalla (Teos).

Surujenkerääjä on romaani jossa yhteen kietoutuvat monen sukupolven tarinat. Päähenkilö Surujenkerääjä kaivautuu syvälle sukunsa salaisuuksiin ja samalla lukijalle avautuu kiehtova näköala menneeseen. Nykyisyyden takaa löytyy tarinoita kerros kerroksen jälkeen.

Voittajateos vakuutti raadin vahvalla ja omaperäisellä tyylillään ja kielellään. Tarinan aika ja paikka vaihtelevat mutta kokonaisuus on ehyt. Teos käyttää siekailematta symboliikkaa muttei kuitenkaan sorru naiiviin mahtipontisuuteen. Sukutarina on yhtä aikaa kaunis ja groteski, surullinen ja koominen, kuin elämä itse.

Tiiliskivi on kiertopalkinto ja nimensä mukainen palkinto siirtyy vuosittain taiteilijalta toiselle. Pysti on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa sanomaa. Vuonna 2002 palkittiin Heikki Salo novellikokoelmasta Kynsilehto (Like), vuonna 2003 Tommi Liimatta teoksesta Avainlastu (WSOY) vuonna 2004 Jukka Naaranlahti teoksella Istun asentoni sylissä (Savukeidas) ja viime vuonna voittaja oli Marjo Niemi teoksella Juostu maa (Teos).