Tiiliskivi 2007

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Päivi Honkapää on voittanut vuoden 2007 Tiiliskivi-palkinnon esikoisteoksellaan Viides tuuli (WSOY). Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto, joka jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Palkinto jaettiin Tampereella järjestetyn Tiiliskivi-klubin yhteydessä.

Tiiliskivi-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin ansiokkaita teoksia, jotka ovat jääneet valtamediassa liian vähälle huomiolle. Vuoden 2007 Tiiliskivestä finalisteina kisasivat Essi Henriksson romaanillaan Ilmestys (Gummerus), Päivi Honkapää fantasiaromaanillaan Viides tuuli (WSOY), Juhani Laulajainen novellikokoelmallaan Erämaan kautta tullut yksinäinen susi (Like), Antti Nylén esseekokoelmallaan Vihan ja katkeruuden esseet (Savukeidas) ja Miia Toivio runokokoelmallaan Loistaen olet (Teos).

Viides tuuli on nuoren naisen kasvutarina, joka kuvaa matkalla oloa ja perillä löytämisen vaikeutta fantasian perinteitä kunnioittaen. Se ei kuitenkaan pitäydy kliseissä vaan luo jotakin uutta ja omaa. Teoksen kieli on aforistista, runollista ja selkeää. Kieli johdattaa lukijan maailmaan, joka on koskettava ja todentuntuinen. Erityisesti raati kiittää Viidettä tuulta sen kyvystä puhutella erilaisia lukijoita. Nuorille lukijoille suunnattu teos tavoittaa myös aikuislukijan. Romaani viehätti sekä niitä raadin jäseniä, joille fantasiakirjallisuus on vieraampaa, että lajin harrastajia.

Kiertopalkintona toimiva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin seinästä. Se symboloi palkitun teoksen painavaa sanomaa. Vuonna 2004 palkittiin Jukka Naaranlahti teoksella Istun asentoni sylissä (Savukeidas), vuonna 2005 Marjo Niemi romaanilla Juostu maa (Teos), vuonna 2006 Katja Kettu teoksella Surujenkerääjä (WSOY) ja viime vuonna palkinnon sai Riikka Pelo romaanista Taivaankantaja (Teos).