Tiiliskivi 2008

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Tiiliskivi-palkinto Marko Hautalan teokselle Itsevalaisevat

Tiedote 14.2.2009

Marko Hautala on voittanut vuoden 2008 Tiiliskivi-palkinnon romaanillaan Itsevalaisevat (Tammi). Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto, joka jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Palkinto jaettiin Tampereella järjestetyn Tiiliskivi-klubin yhteydessä.

Tiiliskivi-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin ansiokkaita teoksia, jotka ovat jääneet valtamediassa liian vähälle huomiolle. Vuoden 2008 Tiiliskivestä finalisteina kisasivat Marja Björk teoksellaan Posliini (Like), esseisti Kalle Haatanen teoksellaan Ei voisi vähempää kiinnostaa – kirjoituksia nihilismistä (Atena), Marko Hautala romaanillaan Itsevalaisevat (Tammi), Joona Kivirinta Kymmenen vuoden päästä annamme lapsille nimet -kokoelmallaan (Tammi), Joonas Konstig novellikokoelmallaan Ahneet ja viattomat (Gummerus) ja Tiina Raevaara teoksellaan Eräänä päivänä tyhjä taivas (Teos).

Itsevalaisevat on intensiivinen ja riipaiseva romaani arjen kulissien romahtamisesta, hohtavista kaloista sekä aikuisten ja lasten maailmoja erottavasta pimeydestä. Raadin lukukokemuksissa on nostettu esiin varsinkin teoksen vahva jännite ja tarinan monitasoisuus — tarinassa kimaltaa! Erityisesti raati kiittää teosta sen kyvystä puhutella erilaisia lukijoita.

Tiiliskivi on vuodesta 2001 jaettu kiertopalkinto, joka on peräisin Finlaysonin seinästä. Se symboloi palkitun teoksen painavaa sanomaa. Vuonna 2007 Tiiliskivi-palkinnon sai Päivi Honkapää teoksellaan Viides tuuli (WSOY) ja vuonna 2006 Riikka Pelo romaanillaan Taivaankantaja (Teos).

Tänä vuonna palkintoraadin puheenjohtajina toimivat Hanna Lajunen ja Sara Seppänen. Raadissa vaikuttivat myös Suvi Iivari, Henna Kaukoniemi, Titta Minkkinen, Juha Rautio, Kosti Salminen, Aino Suonio, Miikka Vuori ja Saara Wahlman.