Tiiliskivi 2010

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Tiiliskivi-palkinto Teemu Mannisen teokselle Futurama

Helsinkiläinen runoilija ja tutkija Teemu Manninen on voittanut vuoden 2010 Tiiliskivi-palkinnon runoteoksellaan Futurama (poEsia). Voittaja julkistettiin 12.2. Elävän Kirjallisuuden Festivaalin iltatapahtumassa Tiiliskivi-klubilla Tampereen Telakalla.

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n jakama kirjallisuuspalkinto. Tarkoituksena on palkita ansiokkaita mutta valtamediassa vähemmälle huomiolle jääneitä teoksia. Tiiliskivi jaettiin tänä vuonna kymmenennen kerran. Vuoden 2009 Tiiliskivi-palkinnon voitti Antero Viinikainen romaanillaan Orgo (WSOY).

Mannisen lisäksi vuoden 2010 Tiiliskivi-palkinnon finaalissa olivat Essi Kummu romaanillaan Karhun kuolema (Tammi), Tiina Raevaara novellikokoelmallaan En tunne sinua vierelläni (Teos), Pia Ronkainen teoksellaan Runoromaani (ntamo), Janne Salminen novellikokoelmallaan Pientareilla on paljon raatoja (Atena) sekä Katariina Vuorinen runoteoksellaan Rouvien ja lintujen talo (Savukeidas).

Futurama on muotopuolista runoutta tämän päivän ja tulevaisuuden maailmasta, jota kansoittavat pissikset, fruittarit, mursuäijät sekä surkuhupaisa supersankari Teknomies. Teos edustaa myös niin sanottua dyykkauksen estetiikkaa kertoen, ettei maailma ole enää kaatopaikkaa vaan kirpparilöytöjä. Raadin mukaan Manninen esittää kielen taidokkaasti elävänä ja kehittyvänä organismina. Futurama on korkea ja matala eikä pidättäydy “kokeilevan nykyrunouden” annetussa synkkyydessä. Klubilla Manninen kielsi kiivaasti Futuraman olevan nihilistinen teos.

Tämän vuoden Tiiliskivi-raadin puheenjohtajina toimivat Piita Kiviaho ja Essi Tapanainen. Lisäksi raadissa vaikuttivat Elise Kraatila, Markus Laukkanen, Lauri Myllymäki, Jenni Reinikainen, Lauri Tapaninen, Minttu Tervaharju ja Katja Tuomenvirta.