Tiiliskivi 2012

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Marianna Kurton runoteos View-Master (WSOY) on voittanut vuoden 2012 Tiiliskivi-palkinnon. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n myöntämä palkinto jaettiin 12. kerran Kulttuuritalo Telakalla 9. helmikuuta.

Vuosittain jaettava Tiiliskivi-palkinto myönnetään ansiokkaalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle, joka ei ole saanut mediassa ansaitsemaansa huomiota. Kiertopalkintona toimiva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin tehtaan seinästä. Viime vuonna palkinnon voitti Jermu Koskinen runoteoksellaan Niin kauas kuin vyötä riittää (Helsinki-kirjat).

Raati pitää Kurton teosta hiottuna kokonaisuutena, jonka ilahduttava kieli ja monenkirjava maailma yllättävät lukijansa kerta toisensa jälkeen. Teos onnistuu kiteyttämään vieraita maita halkovan ja taiteellisia vaikutelmia hakevan ihmisen ahdistuksen vilpittömästi. Sen vilkas rytmi ja kielellinen naivismi antavat aktiivisen roolin havainnoinnin kohteille. View-Master osoittaa onnistuneesti, että söpökin voi olla älykästä ja tarkkanäköistä.

Teoksen View-Master lisäksi vuoden 2012 Tiiliskivi-ehdokkaina olivat Heikki Jalavan Maailma on jälleen vieraampi (Sanasato), Jantso Jokelinin Matkaopas ei-minnekään (Sammakko), Kaj Kalinin Design (Siltala), Eeva Rohaksen Syvä Pää (Otava) ja Jan Salmisen Äidinmaa (Tammi).

Tämän vuoden Tiiliskivi-raadissa toimivat puheenjohtajat Emma Laakso ja Tanja Peltonummi sekä raatilaiset Kamilla Billiers, Susanna Keinänen, Essi Korpi, Anna Kuutsa, Henna Larsson, Petri Poutiainen ja Iida Pöllänen.