Tiiliskivi 2013

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Marisha Rasi-Koskisen romaani Valheet (WSOY) on voittanut vuoden 2013 Tiiliskivi-palkinnon. Jo 13. kertaa jaetun palkinnon voittaja julkistettiin 15.2. kulttuuritalo Telakalla järjestetyllä Tiiliskivi-klubilla.

Tiiliskivi-raati on kuvannut Rasi-Koskisen romaania virtuoosimaisesti rakennetuksi, kieleltään herkäksi ja eloisaksi ja juoneltaan koukuttavaksi tarinaksi, jossa harhat ja todellisuus sekoittuvat yhteen, henkilöhahmojen sisäiset maailmat kietoutuvat toisiinsa eikä mikään ole aivan sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää. Teoksen arkirealistisen ja unenomaisen välillä vaihteleva tunnelma, kaupunki, josta on vaikea päästä pois ja loputon sade, jonka keskellä ihmiset kulkevat toistensa ohi ja ikävöivät aurinkoa, jäävät mieleen kummittelemaan pitkäksi aikaa. Romaanin syklinen, takaisin itseensä kiertyvä aikarakenne ja seitsemän tarinan nivoutuminen yhteen tekevät Valheista erityisen romaanin, joka on kokeilevaa suomalaista nykykirjallisuutta parhaimmillaan.

Valheet-romaanin lisäksi vuoden 2013 Tiiliskivi-palkinnon saajaksi olivat ehdolla Mika Rätön novellikokoelma Mysterius Viisikulma-avain (Teos), Hanna Haurun pienoisromaani Paperinarujumala (Like), Emma Puikkosen romaani Matkamusiikkia (WSOY), Tiina Lehikoisen runokokoelma Samaan aikaan toisaalla (Poesia) sekä V. S. Luoma-ahon runokokoelma Kronologi (Poesia).

Tämän vuoden Tiiliskivi-raadin puheenjohtajina toimivat Elise Kraatila ja Markus Laukkanen. Lisäksi raadissa vaikuttivat Petri Poutiainen, Essi Korpi, Annu Peltoniemi, Pinja Mikkonen, Riku Jussila, Ellinoora Eronen ja Eveliina Kälviäinen.