Bryan Peterson: Understanding Exposure

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oletko juuttunut valokuvaamisessa kameran automatiikan vangiksi? Haluaisitko osata käyttää kameran manuaaliasetuksia ja hallita itse, millaisia kuvia otat? Bryan Peterson, kokenut valokuvaaja ja kouluttaja, osaa auttaa. Understanding Exposure latoo valokuvaamisen perusteet tiskiin lyhyesti ja ytimekkäästi. Tämän kirjan luettuaan ymmärtää valokuvaamista paremmin ja uskaltaa kuvata manuaaliasetuksilla.

Peterson avaa aukon, suljinajan ja ISO-arvon välistä kolmiota, selventää eri aukkokokojen merkityksen kuvalle ja kertoo, miten suljinnopeutta käytetään kuvan luonteen muokkaamiseen. Petersonin vinkeillä löytää paitsi oikean valotuksen, myös luovasti oikean valotuksen, jolla kuvat saa erottumaan teknisesti siistien, mutta hengettömien kuvien massasta.

Aivan kaikkeen tästä kirjasta ei ole. Eniten kirjan opeista hyötyy ulkoilmassa ja luonnonvalossa kuvaava. Salamankäytöstä Peterson ei puhu kuin ohimennen ja sisäkuvaus ei Petersonia hirveästi kiinnosta. Kirjan ansiokkaasti esittelemät perusteet pätevät kuitenkin jollain tasolla aina, joten kuka tahansa valokuvauksesta kiinnostunut kirjasta hyötyy. Kameran suhteen ei ole niin tarkkaa, kunhan käytössä on kamera, jonka kuvaussäätöjä voi muokata manuaalisesti.

Alunperin vuonna 1990 ilmestyneestä kirjasta on menossa jo kolmas laitos. Tämä vuonna 2010 ilmestynyt laitos käsittelee enemmän digikuvausta ja esittelee uusimpia kuvioita, kuten HDR-kuvausta. Kirjaan liittyy myös nettimateriaalia, jonka laatuun en ole ehtinyt perehtyä. Itse kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen, sillä se on nopealukuinen, helppotajuinen ja inspiroiva — ja luonnollisesti täynnä upeita kuvia. Suositellaan kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...