Kalmankalpea maa

Lilja Sigurðardóttir: Kalmankalpea maa

”Idyllisellä Islannilla on kylmä ja pimeä puolensa”, kerrotaan tämän dekkarin takakannessa. Koska olen lukenut yhden jos toisenkin islantilaisen dekkarin, tuntuu siitä maasta olevan idylli kaukana, ainakaan jos vaikkapa Ragnar Jónassoniin tai juuri tähän Lilja Sigurðardóttiriin on uskominen. En ole osunut lukemaan yhtään Satu Rämön suunnattoman suo... Lue koko vinkki »
Reykjavik

Katrín Jakobsdóttir ja Ragnar Jónasson: Reykjavik

Viðey on ihan oikeasti olemassa oleva saari Reykjavíkin edustalla, ja tuolle saarelle 15-vuotias Lára on päättänyt lähteä kotiapulaiseksi kesällä 1956 saadakseen vähän työkokemusta tulevaisuutta varten. Hän lähtee kuitenkin pois jo ennen aikojaan, mutta kun tunnolliseksi tiedetty tyttö ei saavukaan kotiin tai ota yhteyttä vanhempiinsa, lähtee polii... Lue koko vinkki »
Merkintä

Fríða Ísberg: Merkintä

Lähitulevaisuudessa Islannissa on keksitty myötätuntitesti, jolla mitataan ihmisen kykyä tuntea myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan. Kun kokeesta selviää kunnialla, voi ottaa tietoihinsa merkinnän suorituksesta. Tämä merkintä parantaa asemaa yhteiskunnassa; on esimerkiksi kauppoja ja asuinrakennuksia, joihin ei edes pääse sisälle ilman merkintää. Lai... Lue koko vinkki »
Jääkylmä aurinko

Lilja Sigurðardóttir: Jääkylmä aurinko

Luin nyt lyhyehkössä ajassa toisen islantilaisen dekkarin. Ragnar Jónassonin Tuhkayö oli hyvin perinteinen dekkari, sellainen arvoitustyylinen whodunit-kirja. Tämä nyt käsillä oleva Lilja Sigurðardóttirin Jääkylmä aurinko on aika lailla erilainen, mutta jotain hyvin perinteistä siinäkin on:  mennäänkin ihan vanhoihin perinteihin, koska pääosassa se... Lue koko vinkki »
Tuhkayö

Ragnar Jónasson: Tuhkayö

Tuhkayö-dekkarin taustana on ihan todellinen tapaus, monen muistama Eyjafjallajökull-tulivuorenpurkaus Islannissa maaliskuussa 2010; se levitti tuhkaa ympäri Eurooppaa ja sekoitti lentoliikenteen. Tuhkan harmaus tuntuu yhä kesäisessä Siglufjörðurin pikkukylässä. Sinnehän vastavalmistunut poliisi Ari Thor tuli töihin aiemmin ilmestyneessä Lumisokea-... Lue koko vinkki »
Hiljaisuus

Yrsa Sigurðardóttir: Hiljaisuus

Hiljaisuus on Yrsa Sigurðardóttirin Huldarin ja Freyjan tutkimuksista kertovan sarjan kuudes, itsenäinen osa. Huldar on rikospoliisi, joten tätä sarjaa voi hyvällä syyllä kutsua perinteisesti poliisivetoiseksi, mutta hänen kanssaan rikoksia on ratkomassa hieman tavallisuudesta poikkeavan ammatin omaava Freyja. Tämä on lastenpsykologi, mutta auttaa ... Lue koko vinkki »
Lumisokea

Ragnar Jónasson: Lumisokea

Ragnar Jónasson on tullut tunnetuksi poliisi Hulda Hermannsdottírin tutkimuksia kuvaavalla trilogiallaan Pimeys, Saari ja Sumu; jos joku dekkarinystävä ei ole niitä vielä lukenut, niin lukekoon ja mieluiten vielä tuossa oikeassa järjestyksessä. Jónasson on kuitenkin aloittanut uransa aloittelevasta poliisista Ari Thorista kertovalla sarjallaan, jon... Lue koko vinkki »
Sumu

Ragnar Jónasson: Sumu

Ragnar Jónassonin trilogia poliisi Hulda Hermannsdóttirin elämästä ja murhatutkimuksista on hyvin erikoinen rakenteeltaan. Sen ensimmäinen osa, Pimeys, kuvasi eläköitymässä olevaa Huldaa, toinen osa, Saari, kertoi hänestä kymmenen vuotta aikaisemmin ja tämä viimeinen osa Sumu sitten siitäkin kymmenisen vuotta taaksepäin.  Ragnar Jónasson on vars... Lue koko vinkki »
Saari

Ragnar Jónasson: Saari

Rikosetsivä Hulda Hermannsdottír tuli lukijoille tutuksi jo vuonna 2021 suomeksi ilmestyneessä dekkarissa Pimeys. Sarjasta on tulossa kolmiosainen ja se on aika ainutlaatuinen rakenteeltaan: tapahtumat kulkevat kirja kirjalta taaksepäin, niin että ensimmäisessä osassa tapasimme eläköityvän Huldan, ja Saari-kirjassa hän on 50-vuotias. Viimeinen osa ... Lue koko vinkki »
Pimeys

Ragnar Jónasson: Pimeys

Täytyy heti todeta, että Pimeys on nimensä veroinen kirja; se ei siis ole suinkaan mikään kepeä neitimarplemainen arvoitustapaus, mutta ei myöskään joidenkin pohjoismaisten dekkarien tyylinen splattercore-roiskinta. Kirjan päähenkilö on eläkevuosiaan lähestyvä rikosetsivä Hulda, joka on kyllä suhteellisen hyvässä asemassa poliisilaitoksella, mu... Lue koko vinkki »
Syvyys

Yrsa Sigurðardóttir: Syvyys

Luin aikoinaan poliisi Huldarista ja lastensuojeluviranomainen Freyjasta kertovan sarjan ensimmäisen osan, Perimä (2017), ja ajattelin pyhästi ryhtyä seuraamaan sarjaa, mutta niin vain kävi, että sen kaksi jatko-osaa, Pyörre (2018) ja Synninpäästö (2019) menivät minulta autuaasti ohi siinä vuolaassa pohjoismaisten dekkarien virrassa, jossa ilmestyy... Lue koko vinkki »
Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason: Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason on Islannin tunnetuimpia kirjailijoita ja olipa hän myös presidenttiehdokas vuoden 2016 vaaleissa. Se mitä Magnason kuitenkaan ei ole, on ilmastoasiantuntija. Niinpä hän hämmästyy kun erään tapaamisen yhteydessä johtava ilmastoasiantuntija pyytää häntä kirjoittamaan aiheesta kirjan. Eikö tämä jos mikä ole aihe, josta mielummin t... Lue koko vinkki »
Jäämies

Arnaldur Indriðason: Jäämies

Kappas! Arnaldur Indriðasonin suosittujen islantilaisdekkareiden käännöksissä on ollut parin vuoden tauko. No, onhan noissa aiemmissakin luettavaa hetkeksi, sillä Jäämies on jo 16. Arnaldurin suomeksi ilmestynyt rikosromaani. Pääosassa on poliisista eläkkeelle jäänyt Konrað, vanheneva leskimies, joka jättäytyi sivuun päivätyöstään vaimonsa saira... Lue koko vinkki »

Steinunn Sigurðardóttir: Heiđa : Lammaspaimen maailman laidalta

Mikähän olisi paras tapa kuvata Heiđaa? Nuoruudessaan mallinuraa kokeillut ja hetken myös poliisina työskennellyt nainen on todellinen voimapesä, joka suuntaa nykyään suurimman osan energiastaan 500 lampaan sukutilan ylläpitoon. Tehtävä ei ole yksinäiselle naiselle helppo, varsinkin kun siinä samalla omia maitaan pitää puolustaa kaavailtua Búlandin... Lue koko vinkki »

Hugleikur Dagsson: Sallittu kaikille

Tänä poliittisen korrektiuden aikakaudella Hugleikur Dagssonin kaltaiset koomikot tulevat esiin entistäkin tehokkaamin räävittömällä shokkikomediallaan. Kysyntää tälle selvästi on, sillä Dagssonilla on yli kahdeksantoista vuoden ura tällaisten teosten parissa ja hänen kirjojaan on jo yksin Suomessa myyty yli 70 000 kappaletta. Sallittu kaikille ... Lue koko vinkki »
Petsamo

Arnaldur Indriðason: Petsamo

Arnaldur Indriðasonin toisen maailmansodan aikaan sijoittuvien dekkareiden sarjassa on vuorossa tapaus, jossa nuori mies saa surmansa amerikkalaisten suosiman kapakan takapusikoissa. On vuosi 1943, ja brittiläiset miehittäjät ovat pääosin vaihtuneet amerikkalaisiin. Sotapoliisi Thorsonin ja rikospoliisi Flóventin tutkimuksissa käy ilmi, että pitkää... Lue koko vinkki »

Sjón: Argon lastu

Islantilainen Valdimar Haraldsson perusti nuorena aikakauslehden, koska oli vakuuttunut pohjoisen rodun ylivertaisuuden johtuvan muita kansoja runsaammasta kalansyönnistä. Hän tuli lehtensä kautta tutuksi tanskalaisen laivanvarustajasuvun kanssa, jonka uuden aluksen neitsytmatkalle hänet vuonna 1949 vanhana miehenä kutsutaan vieraaksi. Laivan toine... Lue koko vinkki »
Saksalainen talo

Arnaldur Indriðason: Saksalainen talo

Kesällä 1941 liittoutuneiden joukot, ensin britit ja aivan viimeksi myös amerikkalaiset, miehittävät Islantia. Ennen sotaa vähäistä jalansijaa maassa saaneet natsimieliset ovat hiljenneet tai poistettu maasta. Sitten Reykjavikia kuohuttaa poikkeuksellinen murha. Nuori rikospoliisi Flóvent saa ensimmäiseksi henkirikoksekseen sangen hankalan tapaukse... Lue koko vinkki »
Perimä

Yrsa Sigurðardóttir: Perimä

Viime vuosina on muun pohjoismaisen rikoskirjallisuuden mukana käännetty jonkin verran myös islantilaisia dekkareita, ja televisiokin on tuonut koteihimme sieltä laadukasta rikosdraamaa. Kirjailija Yrsa Sigurðardóttir on kuitenkin haastattelussaan sanonut, ettei Islannissa tosiasiassa tehdä kuin muutama murha vuodessa, ja silloinkin on kyse yleensä... Lue koko vinkki »