Henri Tervapuro: Aave lasin takana

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämän sarjakuvan aiheena on transgender-nuoren elämä. Mikä ihmeen elämä? Yritys elää yhteiskunnassa, joka ei hyväksy tietynlaista erilaisuutta. Masennus valtaa mielen väkisin ja ajatukset pyörivät omaa rataansa. Hänhän vain haluaa perheen ja olla rakastettu. Onko se väärin? Ilmeisesti… Rahaa sukupuolenvaihdokseen tarvittaisiin paljon, eikä hän ilmeisesti edes kykenisi töihin. Yhteiskunta vihaa ja potkii päähän, rakkaus on ehdollista ja ihmisten apu pelkkää tykkäämistä Naamatussa.

Ulos meneminen pitkän sisällä vietetyn ajan jälkeen saa maailman tuntumaan vielä vieraammalta ja pelottavammalta. Itsemurhakin on jo pitkällä suunnitelmissa, mutta kohtalo pilailee julmalla tavalla tässäkin ratkaisussa. Lopulta hän suuntaa kuitenkin takaisin kotiin, koneen ääreen, viihtymään netin syövereissä ja pimeässä. Siellä on turvallista ja hänetkin hyväksytään. Juuri sellaisena kuin hän on.

Mustavalkoinen albumi vaikuttaa ensin varsin masentavalta, mutta toiseen kertaan luettuna ja katseltuna mukana on kuitenkin toivoa paremmasta ja asiallisuuskin korostuu enemmän. Piirrosjälkikin on mielestäni tunnetiloihin verrattavissa ja itse pidin kovasti sen muuntautuvuudesta, samoin kuin tilankäytön monipuolisuudesta ja vaihtelevuudesta.

Albumi laittaa lukijansa varmasti ajattelemaan ja asettumaan kertojaminän asemaan. Toivottavasti se tuo siten myös lisää suvaitsevuutta. Tarina kestää hyvin ja piirrokset tukevat sanomatta jääviä asioita, toki myös kertomusta muutenkin. Ehkä upeimpina pitäisin muutamia kaupunkikuvia, joissa on todella tunnelmaa.

Aave lasin takana on erittäin mielenkiintoinen albumi, jonka ei toivoisi jäävän vain marginaaliryhmien luettavaksi! Tee kerrankin poikkeus – osta iltapäivälehden sijaan vaikkapa tämä sarjakuva; ainakin saat sisällöllisesti ja laadullisesti taatusti parempaa vastinetta rahalle.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...