Minna Salami: Aistien viisaus

Aistien viisaus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luen kirjoja saadakseni erilaisia näkökulmia maailmaan ja siksi olen viime aikoina pyrkinyt laajentamaan lukemiseni piiriä valkoisten suomalaisten ja angloamerikkalaisten miesten kirjoista laveammalle. Suomalais-nigerialaisen Minna Salamin Aistien viisaus tarjoaa totisesti vaihtelua näkökulmiin: sen näkökulma on afrofemistinen mustien naisten näkökulma.

Salami käsittelee isoja aiheita: tietoa, vapautumista, dekolonisaatiota, identiteettiä, mustuutta, naiseutta, sisaruutta, valtaa ja kauneutta. Ollaan isojen kysymysten äärellä ja on mielenkiintoista lukea niistä ihan erilaisesta näkökulmasta.

Mitä tästä sitten jää mieleen? En tiedä, mitä käytännöllistä tällainen valkoinen perusmies tästä nyt sitten saa. Ainakin valaistumista siitä, että kulttuuria on europatriarkaatin ulkopuolellakin. Myös feministisen sisaruuden kolmesta elementistä saa ajattelemisen aihetta: ne ovat anteeksiantaminen, vastuunkanto ja tunnontarkkuus.

Anteeksianto ei tarkoita menneisyyden unohtamista, vaan sitä, että tulevaisuudelle annetaan enemmän painoarvoa. Vastuun kantaminen on taas sitä, mitä seuraa, kun unohdetaan omahyväisessä syyllisyydessä vellominen. Tunnontarkkuus puolestaan tarkoittaa tarkkaan harkittuja tietoisia valintoja omantunnon ohjaamana. Se on huolellista feminismiä, joka ei toimillaan auta patriarkaattia.

Aistien viisaus kertoo maailmasta, joka eurosentrisen ja valkoisen patriarkaatin näkökulmasta jää pimentoon, näyttäytyy naisten joutavuuksina ja näkee Afrikan sivistymättömänä mustana laatikkona. Kannattaa lukea!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...