Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Akvarelleja Engelin kaupungista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lukupiiri on hieno harrastus. Omassa nelihenkisessä porukassani kukin lukija vuorollaan valitsee käsiteltävän teoksen, josta sitten yhdessä turistaan tovi jos toinenkin. Vastaan osuu väkisinkin sellaisia teoksia, jotka ovat syystä tai toisesta menneet oman kirjatutkan ohi, joita ei olisi koskaan kuvitellutkaan lukevansa. Ja ainakin meidän porukassamme voi aika huoletta luottaa siihen, että jokainen valinta on hyvä.

Niin kävi myös tällä kerralla, kun ilman mitään ennakkotietoja sain eteeni Jukka Viikilän esikoisromaanin Akvarelleja Engelin kaupungista. Jo alkumetreiltä huomasi, että valinta oli erinomainen: monipuolinen, kauniskielinen, ja kirjallisen muotonsakin – päiväkirjaromaani – puolesta kiehtova. Se tarjoilee tunnelmallista ja älykästä ajankuvaa autonomian ajan Suomen rakennusvaiheista.

Saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludwig Engel valitaan pääarkkitehdiksi keisarin pääkaupungiksi nostaman Helsingin nykyaikaistamisessa. Saksalainen herrasmies tuntee olonsa Itämeren perukoilla ulkopuoliseksi, mutta vähitellen hän alkaa ymmärtää, että ei hän enää takaisin kotimaahaansa olisi lähdössä. Perheelle annettu lupaus kuuden vuoden projektista häipyy savuna ilmaan, kun yhä uudet haasteet kaupungin ja koko maan rakentamisessa vievät Engeliä mukanaan.

Akvarelleja Engelin kaupungista on Engelin fiktiivinen “yöpäiväkirja”, jota hän kirjoittelee silloin tällöin unettomina hetkinä, alkuun selvästi vain itselleen, mutta vähitellen yhä enemmän myös sairauden heikentämälle rakkaalle tyttärelleen. Tarmokas arkkitehti muuttuu iän karttuessa filosofisemmaksi, ehkä raskasmielisemmäksi. Koskaan hän ei täysin sopeudu Suomeen. Runoteoksia aiemmin julkaisseen Jukka Viikilän tyyli on niukka, aforistinen, impressionistinen.

“Likööriromaani, ei mikään hampurilaisateria” kuvaili ystäväni Viikilän romaania. Osuvasti sanottu! Tämän kirjan kanssa voi nauttia lasillisesta suosikkijuomaansa, viettää viipyileviä hetkiä. Tuijotella vuodenaikojen vaihtelua ikkunasta, ajatella. Hotkia ei kannata. Tuntuu kuin Engel – oikea vai keksitty, samantekevää – olisi luonasi. Akvarelleja Engelin kaupungista on täysosuma.

Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista voitti vuoden 2016 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...