Enid Blyton: Aution kartanon arvoitus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja aloittaa lastenkirjailija Enid Blytonin Arvoitus-sarjan. Sarjaa on nyt aloitettu suomentamaan ensimmäistä kertaa. Se on tyylilajiltaan samantyyppistä seikkailua kuin muutkin Blytonin aikaisemmin suomeksi julkaistut sarjat.

Sisarukset Roger ja Diana joutuvat koulun loma-ajaksi maalle. Siellä heidän seuranaan on Töpseliksi kutsuttu poika Höpö-koiransa kanssa ja he tutustuvat Barney-nimiseen poikaan, jolla on oma marakatti. Lapsilla on kotiopettaja mukana ja heidän pitäisi opiskella. Lähistöllä sijaitseva tyhjä ja vanha kartano on kuitenkin mielenkiintoisempi. He yrittävät päästä kartanoon sisään. Sieltä kuitenkin kuuluu välillä ääniä eivätkä lapset ole ainoita talosta kiinnostuneita.

Kirja ei paljoa poikkea Blytonin normaalista seikkailukirjojen tyylistä. Mukana on tuttuun tapaan lapsiporukka eläimineen, joka loman aikana alkaa ratkoa jotakin mysteeriä. Tässä kirjassa ei tosin parhaimmillaankaan päästä niin koviin seikkailuihin kuin esimerkiksi Seikkailu-sarjassa, joten kirja sopii nuoremmillekin lukijoille. Ainakin Viisikko-sarjaa on kritisoitu siitä, että kirjoissa syödään koko ajan. Tässä kirjassa ruoka ei kuitenkaan ole niin pääosassa.

Olen lukenut kyllä muitakin Blytonin kirjoja aikuisiällä, mutta nyt taidan olla tulossa lopullisesti vanhaksi tai sitten on vikaa kirjassa. Tämä ei tuntunut yhtä hyvältä kuin muut Blytonin kirjat ja luin kirjaa poikkeuksellisen kauan enkä ahmaissut sitä hetkessä niin kuin muut kirjat. Aion kuitenkin antaa sarjalle toisen mahdollisuuden ihan vain tutun luottokirjailijan takia. Mietin, että miksi sarjaa ei ole aikaisemmin suomennettu, vaikka on Blytonilta kyllä aika paljon muitakin sarjoja jäänyt kääntämättä. Sarjan seuraava osa (Kiertävän tivolin arvoitus) on jo suomeksi ilmestynyt ja ilmeisesti loputkin kirjoista julkaistaan myöhemmin.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...