Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aili Somersalon klassikkosatukirja Mestaritontun seikkailut vuodelta 1919 tuntuu edelleenkin pitävän pintansa vuodesta toiseen, kun uusia painoksia otetaan aina vaan.

Alussa Mestaritonttu lähtee Satumaasta maailmalle, koska tuntee, ettei saa riittävästi arvostusta. Hän tapaa noita Sammaleisen, joka ottaa tontun mukaansa omalle kotisaarelleen. Siellä tapahtuu kuitenkin jotakin outoa ja sitten seikkailu on valmis.

Kirjassa on kunnon vanhanaikainen satumaailma ja tarina tuntuu koostuvan aika pitkältä perinteisistä satuelementeistä. Esimerkiksi hahmogalleriassa on paljon tyypillisiä satuolentoja: noitia, kuninkaallisia, merenväkeä ja niin edelleen. Lisäksi monet heistä ovat selkeästi joko hyviä tai pahoja, kuten useissa muissakin tarinoissa. Myös kuvitus on sadunomainen ja tarinaan sopiva, lisäksi kuvien väritys on paikoitellen aika herkullinen.

Tarina pitää otteessaan koko ajan lukiessa eikä kirjaa malta laskea käsistään. Tämä jaksaa tuntua aina yhtä hyvältä jokaisella lukukerralla, vaikka ikää onkin kirjalle ja itselleni molemmille tullut koko ajan lisää. Kirja sopii hyvin eri-ikäisille lukijoille, lasten lisäksi myös nostalgiaa etsiville aikuisille. Parhaiten tämä taitaa kuitenkin sopia ala-asteen alkuvaiheessa oleville.

Jos mahdollista, niin kannattaa lukea ensin kirja Päivikin satu, joka tapahtuu ennen tätä. Ilman sitäkin pysyy kuitenkin kärryillä tarinassa.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...