Julio Cortázar: Bestiario

Osta kirja itsellesi

Argentiinalaisen surrealistin Julio Cortázarin Bestiario on kokoelma hyvin erikoisia novelleja. Niissä viime vuosisadan alkupuoliskon kuuman helteinen Buenos Aires sekoittuu mielettömiin unikuviin ja täysin järjenvastaisiin tapahtumiin ja väkivaltaan. Kirjassa on kaikkiaan kahdeksan novellia, jotka julkaistiin ensi kerran vuonna 1951, hieman ennen kirjailijan asettumista Ranskaan.

Cortázarin novelleissa jokin selittämätön pahuus tuntuu olevan jatkuvasti läsnä. Lisäksi painajaismaiset tapahtumat hyväksytään täysin itsestäänselvyyksinä, eikä niitä edes yritetä selittää, ainoastaan sopeutua niihin. Kafkan Muodonmuutos tulee nopeasti mieleen. Novellissa Kirje Pariisin neidille Cortázar esittelee arkipäiväisesti miehen, joka oksentelee toisinaan kaniineja. Mies on ennen pärjännyt vaivansa kanssa, mutta nyt se äkkiä paheneekin. Edelleen teoksen niminovellissa Bestiario talon joihinkin huoneisiin ei voi mennä, koska tiikeri on siellä, mutta tämä ei ole pääasia — tarkoitus on kuvata pikkutytön kesänviettoa ja hyönteiskokoelmaa! Oma suosikkinovellini kokoelmasta on Linja-auto, jossa tavallinen bussimatka jostain syystä muuttuukin ahdistavaksi ja uhkaavaksi painajaiseksi.

Cortázarin Bestiario hämmentää. Omituiset tapahtumat, jotka Cortázar sivuuttaa pienellä huomautuksella, olisivat sinänsä monesti kelvanneet kokonaisen tarinan aiheeksi. Kääntäjälle kokoelman kääntäminen on varmasti ollut suuri haaste, mutta Sari Selander on onnistunut työssään hyvin. Kelpo kirja on Bestiario, vinkkauksen arvoinen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.