Richard Morgan: Musta mies

Musta mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuka pelkää mustaa miestä? Carl Marsalis on musta mies ja kieltämättä pelottava ilmestys. Marsalis on paitsi ihonväriltään tumma, myös pelätty geneettinen mutaatio, muunnelma 13. Supersotilaaksi suunniteltu 13 on kivikautinen metsästäjä-keräilijä, todellinen alfamies, jossa kukoistavat kaikki ne menestyjän piirteet, jotka maatalouteen siirtyminen ihmisrodusta karsi.

Supersotilaita ei enää tarvita, joten muunnelmia pelätään kuin mustia miehiä aikoinaan. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: vankileiri tai uusi elämä Marsissa. Marsalis on valinnut uran YK:n geeniviraston palveluksessa, jahtaamassa kaltaisiaan eripuolilla maailmaa. Vaikeuksia seuraa, kun Marsalis joutuu pidätetyksi ja vankilaan Jeesusmaassa, eli entisessä Yhdysvaltojen etelä­valtioissa. Niinpä kun Mars-siirtokunnan asioita pyörittävä supervirasto COLIN tekee tarjouksen, joka vapauttaa Marsaliksen vankilasta, siitä on vaikea kieltäytyä.

Alkaa kiperä trilleri, jossa Marsalis joutuu jahtaamaan vaarallista sarjamurhaa­jaa. Marsaliksen epäortodoksi toimintatapa tuottaa vihollisia – sekä vastapuo­lelta että omien joukossa. Muunnelma 13 on yksinäinen susi, joka ei ystäviä kaipaa, niinhän?

Kirja sisältää Richard Morganille tavallista brutaalia väkivaltaa ja kuumia sek­sikoh­tauksia, mutta myös paljon pohdintaa rotukysymyksistä, uskonnosta ja sukupuolesta. Alfauros Marsalis tuomitaan herkästi genotyyppinsä perusteel­la, mutta onko ihminen kuitenkaan geeniensä tai taustansa summa? Scifi-ele­mentit ovat kirjassa loppujen lopuksi varsin köykäisiä. Kirjan yhteiskunta on tavallaan mielenkiintoinen, mutta hieman ristiriitainen: puhutaan paljon yhteis­kunnan feminisoitumisesta ja pehmeiden arvojen noususta, silti kaikki kirjassa esiintyvät valtaapitävät ovat miehiä.

Musta mies on mainio trilleri, mutta vähän turhan raskassoutuinen. Sivuja riittää runsaasti ja kirjan vetovoima tuntui vähän nykivän, välillä sai herätellä lukuintoa ihan tosissaan. Loppua kohden kirja piristyi, kun tapaus alkoi todella ratketa, mutta kärsimätön lukija saattaa hyvin jättää kirjan kesken. Morganin Takeshi Kovacs -kirjat ovat vetävämpiä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...