Richard Morgan: Musta mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuka pelkää mustaa miestä? Carl Marsalis on musta mies ja kieltämättä pelottava ilmestys. Marsalis on paitsi ihonväriltään tumma, myös pelätty geneettinen mutaatio, muunnelma 13. Supersotilaaksi suunniteltu 13 on kivikautinen metsästäjä-keräilijä, todellinen alfamies, jossa kukoistavat kaikki ne menestyjän piirteet, jotka maatalouteen siirtyminen ihmisrodusta karsi.

Supersotilaita ei enää tarvita, joten muunnelmia pelätään kuin mustia miehiä aikoinaan. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: vankileiri tai uusi elämä Marsissa. Marsalis on valinnut uran YK:n geeniviraston palveluksessa, jahtaamassa kaltaisiaan eripuolilla maailmaa. Vaikeuksia seuraa, kun Marsalis joutuu pidätetyksi ja vankilaan Jeesusmaassa, eli entisessä Yhdysvaltojen etelävaltioissa. Niinpä kun Mars-siirtokunnan asioita pyörittävä supervirasto COLIN tekee tarjouksen, joka vapauttaa Marsaliksen vankilasta, siitä on vaikea kieltäytyä.

Alkaa kiperä trilleri, jossa Marsalis joutuu jahtaamaan vaarallista sarjamurhaajaa. Marsaliksen epäortodoksi toimintatapa tuottaa vihollisia — sekä vastapuolelta että omien joukossa. Muunnelma 13 on yksinäinen susi, joka ei ystäviä kaipaa — niinhän?

Kirja sisältää Morganille tavallista brutaalia väkivaltaa ja kuumia seksikohtauksia, mutta myös paljon pohdintaa rotukysymyksistä, uskonnosta ja sukupuolesta. Alfauros Marsalis tuomitaan herkästi genotyyppinsä perusteella, mutta onko ihminen kuitenkaan geeniensä tai taustansa summa? Scifi-elementit ovat kirjassa loppujen lopuksi varsin köykäisiä. Kirjan yhteiskunta on tavallaan mielenkiintoinen, mutta hieman ristiriitainen: puhutaan paljon yhteiskunnan feminisoitumisesta ja pehmeiden arvojen noususta, silti kaikki kirjassa esiintyvät valtaapitävät ovat miehiä.

Musta mies on mainio trilleri, mutta vähän turhan raskassoutuinen. Sivuja riittää runsaasti ja kirjan vetovoima tuntui vähän nykivän, välillä sai herätellä lukuintoa ihan tosissaan. Loppua kohden kirja piristyi, kun tapaus alkoi todella ratketa, mutta kärsimätön lukija saattaa hyvin jättää kirjan kesken. Morganin Takeshi Kovacs -kirjat ovat vetävämpiä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...