Jo Graham: Black Ships

Black Ships

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Black Ships perustuu Vergiliuksen runoteokseen Aeneis. Viimeisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua kirjoitettu teos kertoo Troijan sodan jälkeisistä tapahtumista ja Troijan jälkeläisten suuresta kohtalosta. Aeneista tuntevat luonnollisesti tietävät jo, miten tarinassa käy.

Troijan tuhosta jäljelle jäänyt kuningas Aineias mainitaan jo Iliaassa. Vergilius kokosi hänestä kerrotut irralliset tarinat, ja kirjoitti niistä runoteoksen. Jo Graham otti Vergiliuksen runoteoksen, ja kirjoitti siitä oman vapaan versionsa. Ihan mukavaa, varsinkin, kun näkökulma on varmasti reilusti poikkeava. Tarina kerrotaan nimittäin orjuudesta pelastetun, kuoleman­jumalattaren papittareksi ja oraakkeliksi päätyneen tytön näkökulmasta.

Troijan pakolaiset etsivät uutta kotia kiertäen ympäri Välimeren rantoja Egyptiä myöten. Toivioretki muodostuu vähitellen eeppiseksi luvatun maan etsinnäksi. Oraakkelin näyt ja Aineiasin dramaattinen kohtalontunne voivat olla lukijan mieltymyksestä riippuen yliluonnollisia elementtejä tai uskonnollista hurmiota.

Tarinassa on tyyntä viehätystä, vaikka Välimerta purjehtiva koditon kansa on kuin rauhaton kiertolaisleiri rääsyineen ja epätoivoisine tilanteineen. Kiertolaisten elämä on epävarmaa ja täynnä konflikteja, jotka eivät kuitenkaan pelota lukijaa, sillä Grahamin rivien väleistä hehkuu lupaus siitä, että kaikki päättyy hyvin.

Antiikin historian ja ihmisten maailmankuvan elävöittäjänä kirja on oikein mielenkiintoinen. Pidin juonen konflikteja aika särmättöminä ja juonen jännitettä loppupuolella lupsahtaneena, mutta tunnelma pysyi suloisen melankolissävytteisenä ja loppuratkaisukin jaksoi kiinnostaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...