Ralph Edney ja Richard Osborne: Filosofia aloittelijoille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Englanninkielisessä maailmassa on jo vuodesta 1974 lähtien julkaistu tunnettua For Beginners -sarjaa, joka pyrkii tekemään vaikeaselkoisista mutta yleissivistävistä aiheista helposti omaksuttavia ja visuaalisesti kiinnostavia kirjoja. En ole varma, onko sarjasta ennen julkaistu Suomessa mitään, mutta jos ei, niin Filosofia aloittelijoille on joka tapauksessa oivallinen poiminta kustantamon laajasta julkaisuluettelosta.

Kirjan kunnianhimoisena tavoitteena on tiivistää koko länsimaisen filosofian historia vajaan kahteensataan sivuun ja pääosin se onnistuukin tehtävässään hämmästyttävän hyvin. Silti on hyvä tarkentaa, mitä tämä kirja ei ole. Ensinnäkään Filosofia aloittelijoille ei tarkalleen ottaen ole sarjakuva, vaikka sitä sellaisena markkinoidaankin ja vaikka kirjastostakin se löytyy sarjakuvahyllystä. Pikemminkin kirja on tekstiä, kuvitusta ja sarjakuvaa yhdistelevä teos, josta olennaisesti kuitenkin puuttuu sarjakuvalle ominainen ruutuja yhteen sitova narratiivi ja kuvakerronta. Kirjan arvoahan tämä ei sinällään laske, mutta joillekin asia voi tulla yllätyksenä ja pettymyksenä.

Filosofia aloittelijoille ei myöskään ole hyvä valinta sellaiselle ihmisille, joka on kiinnostunut perehtymään johonkin tiettyyn filosofiin tai filosofiseen suuntaukseen. Filosofia aloittelijoille esittelee kymmeniä filosofeja, joten on ymmärrettävää, että yksittäisen filosofin ajatukset ovat varsin tiivistetyssä ja toisinaan sen vuoksi myös vaikeasti ymmärrettävässä muodossa.

Kirjaa voisikin parhaiten luonnehtia vuosisatoja kattavaksi visuaaliseksi aikajanaksi, joka havainnollistaa filosofian yleistä historiaa, kehitystä ja avainhenkilöitä. Kaikesta tiivistyksestä huolimatta ei kirja kuitenkaan ole mikään nopeasti omaksuttava tapaus, kyllä kirjaan nimittäin myös mahtuu aikamoinen määrä tietoakin. Siispä vaikka kirjan lukeekin suhteellisen nopeasti läpi, niin väitän, että tiedon kunnollinen omaksuminen vaatii kyllä useamman lukukerran, sen verran tiiviistä paketista on kyse.

Mikäli filosofia ja sen historia kiinnostaa mutta ei tiedä mistä aloittaa, on Filosofia aloittelijoille oikein oivallinen aloituspiste, josta on helppo jatkaa vaikka yksittäisten filosofien pariin. Suosittelen myös erinomaista Logicomix-sarjakuvaa, mikäli aiheen parissa haluaa jatkaa sarjakuvamuodossa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...