Anu Kaaja ja Lee Lahikainen: Florian & Griselda : Kerrostalosatu

Florian & Griselda

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Lastenkirjainstituutin Kirjakori-kokoelman kuvakirjojen joukossa vilahtaa kultakirjaimin kiiltävä Anu Kaajan nimi, mielenkiintoni herää tietysti välittömästi. Anu Kaaja on tuttu aikuisten kirjoistaan, mutta tämä on lastenkirja. Toisena tekiänä on nukketeatteritaiteilja Lee Lahikainen.

Kirjassa seikkailuun joutuvat lelunrakentaja Florian ja pyörämekaniikko Griselda. Työt saavat kaksikon kovin kiireiseksi, eikä asiaa auta postiluukusta sisään lipsahtava pikkupeikko, joka sekoittaa aivan kaiken. Alakerran naapuri Variskin sattuu paikalle, kun saa ikkunasta putoavasta nukenkädestä päähänsä, ja onneksi Varis tietää, mistä on kyse ja auttaa kesyttämään kaiken sotkevan peikon.

Tarina on melkoista hurjastelua! Tekstipuoli etenee lorumaisin riimein ja notkeasti Anu Kaaja onkin tekstin asetellut. Näiden runojen kanssa on luvassa paljon iloisia hetkiä. Voin hyvin kuvitella, miten näillä olisin omatkin lapseni saanut nauramaan. Vaikkapa tämä nukkemaakarin painajainen:

Florianin artefaktit
fiinit pienet väkkärät
nettikauppaan päätyvät
Kiira telmii, mellastaa
jalat, kädet, nukenpäät
niiden triplaantuvat näät
Nyt Florian HUI!-kauhistuu
raajakasaan hautautuu!

Kuvitus on tehty paperiteatterin keinoin. Hahmot ovat paperinukkeja lavasteissa, joista sivut on sitten kuvattu. Jälki on omaperäistä ja hauskaa. Kustantamo viittaa Tim Burtoniin, kuten tämänsorttisessa on tapana, ja jotain leikkisästi goottilaista tässä toki onkin.

Tarinan ytimenä on viesti kiireen välttämisestä. On tärkeää muistaa höllätä välillä, ottaa rennosti, pitää hauskaa ja myös olla hävittämättä kaikkia maailman peikkometsiä: kun peikkometsät kaadetaan, peikkojen on lähdettävä liikkeelle ja siitähän sitä kaaosta sitten seuraa.

Toivottavasti Kaaja ja Lahikainen jatkavat yhteistyötään! Lukisin todella mielelläni lisää Kaajan loruriimejä ja tämä paperiteatterikuvituskin on todella viehättävää ja hauskaa.

Florian & Griselda -kirjan esimerkkiaukeama

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...