SusuPetal: Goottiemon kauhujen lipas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Goottiemon kauhujen lipas on pienoisromaani, jossa on lopulta hyvin vähän, jos ollenkaan, kauhua ja verta. Sen sijaan erilaisia pelkoja löytyy. Hyytäväksikin kirjaa voisi kuvata.

Tämä on kertomus Kirjailijasta ja vähän myös Kuvittajasta, Pariisittaresta sekä perheestä. Kirjailija on juuri saanut solmittua elämänsä ensimmäisen oikean kustannussopimuksen. On vain yksi pikku juttu: kirjaa on editoitava. Tästä alkaa Kirjailijan kauhujen taival sekä hyytävä kertomus siitä, millaista on tappaa rakkaat sanontansa, messevät päähenkilönsä sekä sitoutua aikatauluun.

Kirjoittaja on omasta mielestään tavallinen nainen, joka haluaa olla epätavallinen. Hän rakastaa ristipistotöitä ja onkin kuorruttanut niillä koko lähiympäristönsä. Hän on nuoruudestaan lähtien vaivannut kustantamoja erilaisilla käsikirjoituksilla, jotka on palautettu. Perhe on suhtautunut hänen intohimoonsa huvittuneen lempeästi. Nyt Trooppinen Hilla -kustantamo on ilmoittanut olevansa kiinnostunut naisen lähettämästä käsikirjoituksesta. Korjailtavaa on runsaasti, mutta mitäpä sitä ei tekisi saadakseen julkaistua oikean kirjan. Lopultakin. Kertoessaan kotona julkaisemisesta, lapset vaikenevat ja mies on hajamielisen kiinnostunut.

Tarina seuraa oman elämänsä oudokin valmistautumista kirjan editointiin sekä aikataulun laatimiseen. Aikataulu näyttää mahtavan pätevältä, tosin sen noudattaminen ei ehkä suju aivan kuten pitäisi. Oma teksti alkaa näyttää aina vaan kauheammalta ja hän alkaa huolellisesti poistaa tyypillisiä maneerejaan tekstistä. Onneksi Kuvittaja lohduttaa, vaikka tuntuukin aina liian pätevältä. Itkettää, koska Kuvittajan nopeasti ja pätevästi muokkaama uusi kansi lupaa paljon enemmän kuin kirja tekijän mielestä sisältää. Onneksi Pariisitar on luvannut lukea käsikirjoituksen ja kommentoida sitä.

Sivussa tapahtuu paljon muutakin. Kaksoset elävät lähes omaa elämäänsä ja irtautuvat kotoa. Mies rakentaa soittimia ja saa unelmakeikan kiertueelle Espanjaan. Nyt alkaa kirjoittajan mieli kuohua. Edessä on kaksosten ylioppilasjuhlat, hänellä itsellään kirjan julkaiseminen ja mies lähtee tyytyväisenä soittokeikalle. Rauhallisen ennakoitava perhe-elämä vetelee viimeisiään. Kirjan editoinnin ohessa editoidaan myös elämää uuteen uskoon. Edessä on paljon muutoksia ja kipeitäkin asioita. Käsikirjoituksen muuttuessa myös elämä muuttuu.

Kun kirjoittaja piehtaroi tuskassa ja itsesäälissä tappaen rakkaitaan ja ihmetellen, kuka haluaisi lukea valoisia ja onnellisia kauhutarinoita, raivon poikanen asettuu hänen sisäänsä. Millä oikeudella mies lähtee Espanjaan pitämään hauskaa ja jättää hänet huolehtimaan lakkiaisista ja kaikesta muusta? Nyt alkavat tarinat terävöityä, raivo, viha, ahdistus ja mahdollinen kosto tuovat kirjan julkaisukuntoon. Onneksi on hyviä ystäviä, jotka auttavat käytännön asioissa.

Kirjan julkistamistilaisuus ravintola Perkeleessä on mainio, ensimmäinen painos myydään loppuun nopeasti ja haastattelupyyntöjäkin tulee. Äkkiä esikoiskirjailija onkin rauhallinen ja rutinoitunut – nyt ei enää mikään pelota.

Tämä on mainio pienoisromaani esikoiskirjailijan uskosta sekä epäuskosta itseensä ja kykyihinsä, vaikeuksista nähdä oman tekstinsä mahdollisia heikkouksia, vajoamisesta synkkään alhoon, josta nouseminen vaatii mielikuvitusta ja hiukan itsensä hellimistä, uskoa itseensä sekä hänen sisäänsä hetkeksi asettuneen ahdistuksen, raivon ja kylmyyden. Itse näkisin tässä montakin tasoa. Kirjoittaja osaa ja uskaltaa nauraa itselleen.

Toisaalta tämä voisi kuvata esikoiskirjailijan ongelmia, perhe-elämän muutoksia kotiäidin ryhdyttyä kirjoittamaan sekä oman uuden itsensä etsimistä, kustantamojen suhtautumista lähetettyihin käsikirjoituksiin ja paljon muuta. Uskoisin jokaisen lukijan löytävän tästä jotakin itseään koskevaa ja myös huumoria, satiiria sekä itseironiaa.

Luin tämän läpi yhtenä iltana ja nautin kielen lievää vakavammasta vinksahtaneisuudesta sekä Kirjoittajan pähkäilystä kaiken keskellä. Lisäeloa ja iloa kirjaan tuo kuvitus, joka ei varmaankaan ole Kuvittajan piirtämää. Suosittelen eli tässä vaikka lahja äitienpäiväksi tai keväällä valmistuville: taattua perheellisen elämää, kirjoittamista, ristipistoja ja muuta mielenkiintoista tavanomaisesta poikkeavassa muodossa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...