Clare Mulley: Hitlerin valkyriat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Hitlerin valkyriat on kahden hyvin poikkeuksellisen naisen kaksoiselämäkerta. Kolmannessa valtakunnassa naisten rooli oli hyvin tarkasti määritelty, siitä huolimatta Hanna Reitsch ja Melitta von Stauffenberg loivat kumpikin tahollaan erittäin menestyneen uran ilmailualalla.

Naisilla oli päällisin puolin paljon yhteistä. Molemmat olivat luonteeltaan rohkeita ja lahjakkaita pilotteja, joita motivoi kunnia ja velvollisuudentunne isänmaata kohtaan. Kumpikin toimi koelentäjänä ja kummallekin myönnettiin palveluksistaan rautaristi, Reitschille sekä ensimmäisen että toisen luokan rautaristi. He liikkuivat samoissa piireissä ja heillä oli samoja tuttavia, voisi kuvitella että he olisivat tulleet toimeen keskenään loistavasti.

Yhtäläisyyksistään huolimatta naisten erot olivat kuitenkin vieläkin suuremmat. Hanna oli ulospäinsuuntautunut, julkisuudessa paistatteleva intomielinen natsi, joka puolusti Hitleriä elämänsä loppuun asti. Melitta oli vakavamielinen, sisäänpäinkääntynyt insinööri ja matemaatikko, joka vältteli parrasvaloja parhaansa mukaan. Melittan varovaisuudelle oli kyllä syytäkin; hänet perheineen oli määritelty puolijuutalaisiksi, sillä taustalta löytyi kaksi rodullisesti täysiveristä juutalaista isovanhempaa.

Melittan elämä oli tanssia veitsenterällä. Hänellä ei ollut varaa ylimääräisiin riskeihin ja toisaalta hänen täytyi ylittää itsensä työssään kerta toisensa jälkeen. Niin kauan kun hänestä oli hyötyä kolmannelle valtakunnalle, hän perheineen pysyi turvassa. Varovaisuus loppui kuitenkin sodan loppupuolella Melittan sekaantuessa miehensä sukulaisten kanssa yritykseen salamurhata Adolf Hitler.

Hitlerin valkyriat on mielenkiintoisin elämäkerta, jonka olen hetkeen lukenut. Kahden naisen elämät aukeavat kuin paraskin jännitysnäytelmä ja lukemista ei millään haluaisi jättää kesken. Melittan ja Hannan kaltaiset suuret persoonat – hyvässä tai pahassa – tuskin jättävät ketään kylmäksi. Naisten kautta saadaan myös erittäin mielenkiintoinen näkymä tavallisten ihmisten Natsi-Saksaan.

Clare Mulley on tehnyt työnsä huolellisesti, viitteitä ja lähteitä löytyy runsaasti, silti kirja ei missään vaiheessa laahaa tai ole kuivaa luettavaa. Kirjailijan muut kirjat menevät ilman muuta lukulistalle. Loistavaa kirjaa voi suositella kaikille elämäkertojen ystäville, jopa heille joita toinen maailmansota ei yleensä niin kiinnosta.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...