Kate Morton: Hylätty puutarha

Hylätty puutarha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Nellin menneisyys oli kuin venäläinen puunukke, kysymys kysymyksen sisällä ja taas uusi kysymys kysymyksen sisällä.”

Nellin elämä oli tosiaankin merkillinen: hän matkusti vuonna 1913 pikkutyttönä yksin Englannista kauas Australiaan, mutta hänen seurassaan ollut sala­peräi­nen Kirjailijatar ei tullutkaan mukaan, ja niin Nell-­tytöstä tuli australia­laisen perheen ottolapsi, joka tosin vasta 21-­vuotiaana sai kuulla sen vähän, mitä hänen taustastaan tiedettiin. Vasta isoäiti­-iässä 1970­-luvulla hän palaa Eng­lantiin selvittämään arvoitusta itsestään. Arvoitus – ja vanha talo Englannissa – jäävät perinnöksi Nellin tyttärentyttärelle Cassandralle, joka sitten puoles­taan matkustaa Cornwalliin saadakseen selville, mistä oikein oli kysymys Nellin elämässä.

Vuosi sitten australialaiselta Kate Mortonilta ilmestyi romaani Paluu River­toniin. En ole lukenut sitä, mutta käsittääkseni samoilla linjoilla mennään. Myös Hylätty puutarha on yli 600­-sivuinen järkäle, jossa liikutaan sujuvasti aikatasoista ja paikoista toisiin. Koostaan huolimatta se on nopea- ja helppo­lukuinen, voisi jopa sanoa viihteellinen, mutta ei kuitenkaan mitään hömppää – ehkä kirjan takakannessa oleva luonnehdinta ”lukuromaanista” sopii tälle kirjalle parhaiten.

Tarina ei ehkä ole hätkähdyttävän yllätyksellinen monista käänteistään huoli­matta, mutta ihan kiinnostavasti juonen käänteitä keritään auki. Rivien välistä voi jopa lukea kaikenlaista symboliikkaakiin, puhutaanhan paljon luonnosta, kasveista ja puutarhoista, ja mukana on Elizan, Kirjailijattaren, muutamia satu­ja, jotka tosin minusta eivät olleet kokonaisuuden kannalta aivan välttämättö­miä, mutta en olekaan koskaan ollut mikään innokas sadunlukija.

Jostain syystä kertomukset Blackhurstin kartanon lukitusta puutarhasta toivat koko ajan mieleeni muistumia Salainen puutarha -nuortenkirjasta, ja kas vain! Romaanin puolivälissä aavistukseni palkittiin, kun itse rouva Hodgson Burnett, epäsovinnainen amerikkalainen, tekee kirjaan pienen vierailun.

Mielenkiintoinen tuttavuus joka tapauksessa tämä Hylätty puutarha oli. En ole koskaan lukeutunut kartano-­ tai muunkaan romantiikan ystäviin. Tässä kirjas­sa romantiikka oli onneksi karsittu minimiin, mutta olihan sitä mausteeksi. Hyvä kirja lavean lukemisen ystäville, niin uskoisin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...