Jenni Linturi: Isänmaan tähden

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1941, ennen jatkosodan syttymistä, vapaaehtoisista suomalaismiehistä värvättiin pataljoonallinen sotilaita natsien Waffen-SS-joukkoihin. He palvelivat toisen maailmansodan itärintamalla kesään 1943 asti, jonka jälkeen heidät palautettiin Suomen asevoimien käyttöön. Jenni Linturin esikoisromaanin Isänmaan tähden näyttämö liikkuu näiden miesten ja heidän myöhempien vaiheidensa mukana.

Antti ja Kaarlo ovat serkukset ja kasvinkumppanit, mutta vain Antti uskaltautuu vaaralliselle matkalle Saksaan. Antti lyöttäytyy kolmen Erkin seurueeseen. Kuten yksi Erkeistä, Luttinen, monesti toteaa, miehistä tuntuu, että tältä reissulta ei hengissä palata. Osa kuitenkin palaa, mutta ajatukset ja unet – syyllisyys – eivät jätä hetkeksikään. Kaarlo palvelee kotimaassa, mutta onko hänenkään oikea tarinansa aivan yhtä sankarillinen kuin hän antaa ymmärtää. Miesten on vain löydettävä tapa sopeutua tavalliseen elämänrytmiin rauhan aikana.

Sotavuosien ja niitä seuraavien lähiaikojen lisäksi Linturin romaanissa kulkee limittäin tarina 1990-luvun loppupuolelta. Antti on pahasti dementoitunut. Lähipiirin ihmiset hän yhä tunnistaa, mutta väärin. Antti on mielessään yhä sodassa Erkin, Luttisen ja Rajaperän kanssa. Linturin dementiakuvaus on tarkoituksellisessa sekavuudessaan vavahduttava ja pysäyttävä. Kuinka koko ikänsä Antin kanssa eläneet ihmiset eivät ymmärrä lainkaan, mitä vanhus tarkoittaa!

Valo ja varjo, selviäminen ja romahtaminen, sankaruus ja pelkuruus, vaikeneminen ja puhuminen. Linturin epätavallinen romaani aukoo sodasta esille asioita, joista on isänmaallinen hehku kaukana. Kuinka aatteellisen pohjan rapautuessa myös moraali rappeutuu rintamalla? Miksi ylläpitää “virallista valhetta”, mikä on totuus? Kaikkiaan Isänmaan tähden on vaikuttava teos. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämän Linturin esikoiskirjan luin jo muutama vuosi sitten, mutta hyvin on teoksen tapahtumat jääneet mieleen, joten siitä voinee jo vetää jotain johtopäätöksiä.
    Samoihin aikoihin luin myös Katja Ketun Kätilön, joka teki erityisen suuren vaikutuksen minuun niin ehkä tämä Isänmaan tähden jäi hieman sen varjoon.
    Esikoiskirjailijaksi Linturi kirjoittaa mielestäni kyllä kuitenkin todella upeasti ja osaa kuvata raa’an karulla tavalla sodan tuntoja myös miehen näkökulmasta. Teksti on kursailematonta, mutta tyyliltään vaikuttavaa. Tämän kirjan voisi lukea jopa uudelleen, jos sitä harrastaisin. Molemmat nuoret naiset ovat ansainneet paikkansa näillä kirjoillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...