Mila Teräs: Jäljet : romaani Helene Schjerfbeckistä

Jäljet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jäljet on fiktiivinen tarina yhdestä Suomen rakastetuimmasta taiteilijasta, Helene Schjerfbeckistä.

Mila Teräs on päässyt naistaiteilijan nahkoihin aika lailla hienosti. Hän maalaa lukijalle hienon kuvan taitelijan tuskasta. Ajasta, jolloin naisen tärkein tehtävä oli hoitaa huushollia, eikä naistaiteilijan asema ollut kehuttava.

Naiset pääsivät opiskelemaan taidetta, jos perheellä oli siihen varaa. Yleinen käsitys oli lähinnä se, että se on miesten maailma. Helene oli kuitenkin taiteilija, joka solultaan. Hän ei voinut kuvitellakaan tekevänsä muuta kuin maalata.

Helene Schjerfbeck oli nainen, jolla oli taiteilijan sielu ja se tulee tässä kirjassa ilmi joka sivulla. Kaikki se luonteen herkkyys ja kuinka hän kärsi, jos ei saanut maalata. Miten paljon hän halusi sille aikaa ja kuinka aina harmitti, jos joutui tekemään jotakin muuta. Välillä tuntui, että vähempikin olisi riittänyt.

Lonkkavaiva haittasi hänen liikkumista ja hermot muuta elämää. Epäonniset rakkaussuhteet loivat myös varjoja ja jättivät jälkiä. Äidistä huolehtiminenkin oli työlästä. Välillä jopa niin, ettei olisi millään jaksanut huolehtia ja ylipäätään koko äitiä. Kuitenkin äiti taisi olla lopulta se tärkein ihminen Helenen elämässä.

Huolimatta siitä, että Helenen elämä vaikutti olevan niin kurjaa ja kärsimystä täynnä, hän teki kuitenkin matkat Pariisiin ja Englantiin, jossa sai maalata ja nauttia olostaan. Silti kirjasta välittyy käsitys, että hänen luonteenlaatunsa oli jo luonnostaan sellainen, ettei sen kanssa paljon elämästä nautittu. Melankolisuuteen taipuvainen. Sekin tulee ilmi, kun hänen ystävänsä tukevat häntä ja yrittävät piristää.

Jäljet on hyvin kirjoitettu, sillä juuri tunnelma välittyy siitä niin hyvin, että menee suorastaan ihon alle. Lisäksi se saa kaivamaan tietoa Helene Schjerfbeckin tauluista!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 177 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...