Lucie Arnoux: Je ne sais quoi : The Adventures of a French woman in London

Je ne sais quoi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viime aikoina on tullut luettua paljon elämäkerrallisia sarjakuvia, mutta suuri osa niistä on ollut aiheeltaan aika vakavia, jopa synkkiä. Lucie Arnoux’n muistelma Je ne sais quoi onkin mukavaa vaihtelua; se on hyväntuulinen kertomus epävarman ja koulukiusatun teinin kasvusta itsevarmaksi sarjakuvataiteilijaksi, kuvittajaksi ja naiseksi.

Etelä-Ranskassa kasvanut Arnoux sai kadehdittavan alun sarjakuvauralleen. Hän päätti toteuttaa yläasteen tet-harjoittelun erään lähellä sijainneen sarjakuvalehden toimituksessa. Viikon harjoittelu venyi kuitenkin lopulta peräti kuuden vuoden mittaiseksi työsuhteeksi, jossa hän piirsi lehdelle yhden sivun joka kuukausi. Tosin Ranskassa tällainen tilaisuus ei varmasti ole aivan niin poikkeuksellinen kuin se saattaisi olla jossain muussa maassa, sillä kuten Arnoux toteaa, Ranskassa sarjakuvat ovat iso juttu.

Esimerkkisivu Je ne sais quoi -sarjakuvasta

Toinen suuri intohimo Arnoux’lle on Iso-Britannia, minne hän pääsi matkustamaan ensi kertaa teini-ikäisenä. Maasta muodostuu hänen haaveensa ja lopulta asuinpaikkansa, jossa hän on rakentanut uraansa nyt jo kymmenen vuoden ajan. Olisin mielelläni lukenut Arnoux’n pohdintaa näiden kahden maan sarjakuvakulttuurien ja työmahdollisuuksien eroista, mutta siitä hän ei valitettavasti mainitse mitään.

Je ne sais quoi on muutenkin kerronnaltaan kevyt, mutta siinä on oma viehätyksensä. Sarjakuva koostuu sivun tai kahden tarinoista, jotka kertovat irrallisia otteita Arnoux’n elämästä, eikä aina ajallisesti lineaarisessa järjestyksessä. Mukana on hauskoja sattumuksia, muistoja matkoilta ja ylipäätään pieniä merkityksellisiä hetkiä elämän varrelta, jotka muovaavat meistä sellaisia kuin olemme. Kerronnallinen ratkaisu on hyvä. Kaikkien elämäntarinat ei ole sellaisia, että niistä välttämättä saisikaan koottua mitään suurta ja kantaanottavaa kehityskertomusta. Pienissä tarinoissa on etuna se, että niissä ei ole tyhjäkäyntiä, ja ne ovat kertomuksina mukavan vaihtelevia.

Mitä tulee Arnoux’n piirustustyyliin, se on viehättävää, erityisesti päätös jättää sarjakuva tussaamatta. Lyijykynän rosoisuus ja raikkaat värit tekevät kokonaisuudesta mukavan persoonallisen.

Je ne sais quoi ei toki ole mikään maailmaa mullistava sarjakuva, mutta oikein mukavaa luettavaa se on silti. Erityisesti aloitteleville sarjakuvantekijöille ja kuvittajille tarinasta löytyy varmasti paljon mistä ammentaa.

Esimerkkisivu Je ne sais quoi -sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...