Je ne sais quoi

Lucie Arnoux: Je ne sais quoi : The Adventures of a French woman in London

Viime aikoina on tullut luettua paljon elämäkerrallisia sarjakuvia, mutta suuri osa niistä on ollut aiheeltaan aika vakavia, jopa synkkiä. Lucie Arnoux'n muistelma Je ne sais quoi onkin mukavaa vaihtelua; se on hyväntuulinen kertomus epävarman ja koulukiusatun teinin kasvusta itsevarmaksi sarjakuvataiteilijaksi, kuvittajaksi ja naiseksi. Etelä-R... Lue koko vinkki »
The Man Without Talent

Yoshiharu Tsuge: The Man Without Talent

Olen lukenut viime aikoina useita elämäkerrallisia sarjakuvia, jotka tavalla tai toisella käsittelevät sarjakuva-ammattilaisuuden haasteellisuutta, mutta kaikessa hilpeässä synkkyydessään The Man Without Talent taitaa viedä voiton kaikista. Jo sarjakuvan paljon puhuva nimi kertoo, millä mielellä Yoshiharu Tsuge käsittelee sarjakuvauraansa. Tosin on... Lue koko vinkki »
Blank Canvas

Akiko Higashimura: Blank Canvas : My So-called Artist’s Journey

Olen lukenut viime aikoina paljon sarjakuvamuistelmia, mutta mangan puolella niitä on jostain syystä tullut harvemmin vastaan. Liekö tässä kyse vain omasta puusilmäisyydestäni, mutta nyt tuli joka tapauksessa täydellinen napakymppi vastaan. Viisiosainen Blank Canvas: My So-called Artist's Journey kertoo Akiko Higashimuran kuoppaisesta tiestä menest... Lue koko vinkki »

Peyo: Smurffit

Peyon smurffit ovat kulkeneet pitkän matkan. Ensimmäinen smurffitarina ilmestyi vuonna 1958 Le Journal de Spirou -lehdessä. Suomeksi sarjakuvat kääntyivät ensimmäisen kerran Semic-julkaisijan toimesta 1970-luvun alkupuolella. Muistan ne omasta lapsuudestani ja riemastuin, kun huomasin niiden päässeen jälleen julkaistuksi. Tämänkertainen julkaisumuo... Lue koko vinkki »

Sonny Liew: The Art of Charlie Chan Hock Chye

Vuonna 2017 kolme Eisner-palkintoa voittanut The Art of Charlie Chan Hock Chye on sen verran poikkeuksellinen tapaus, että sarjakuvan luettuani mietin, että jestas, osaanko arvostella koko teosta laisinkaan. Erikoisen sarjakuvasta tekee nimittäin paitsi se, miten monella eri tasolla tarinaa kerrotaan, niin myös se, kuinka monella eri tyylillä sarja... Lue koko vinkki »

Noah Van Sciver: One Dirty Tree

Noah Van Sciver on tunnettu ja viimeistään nyt voi kai jo sanoa, että menestynytkin yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija. Helppo ei matka tähän pisteeseen kuitenkaan ole ollut, kuten Van Sciverin omaelämäkerrallinen sarjakuva tunnustaa. Muistelma liikkuu kolmessa aikajanassa. Sciverin lapsuutta voi kuvailla lievästi sanottuna erikoiseksi. Piinal... Lue koko vinkki »

Nicolas Wild: Kabul Disco : How I Managed Not to Be Abducted in Afghanistan

Vuonna 2005 Nicolas Wildille on tiedossa varsin erikoinen työkeikka; Afganistanissa nimittäin on tarvetta pätevälle sarjakuvantekijälle, ja kun kämppä on lähdössä alta ja kukkaron pohja näyttää tyhjää, niin mikäpä siinä on lähtiessä. Sarjakuvakeikka Afganistanissa voi kuulostaa aluksi järjenvastaiselta, mutta koska iso osa väestöstä on lukutaido... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Sarjakuvan lyhyt historia

Yksi taidemuoto, josta suomeksi on hyvin vähän tietokirjallisuutta, on sarjakuvat. Myönnettävästi sarjakuvat ovat olleet marginaaliharrastus Suomessa, jopa aikoina jona sarjakuvat ovat eläneet ensimmäistä kultakauttaan. Nyt monien seikkojen takia harrastus on pääsemässä isompaan valokeilaan ja elää jonkinlaista uutta kulta-kautta. Sarjakuvan lyh... Lue koko vinkki »
Ankkamestarin salaisuus

Timo Ronkainen: Ankkamestarin salaisuus

Ankkamestari on tietysti se alkuperäinen, ei siis Don Rosa vaan Carl Barks. Barksin tuotanto lienee jollain tasolla tuttua kaikille Aku Ankkaa lukeneille, eli valtaosalle suomalaisista, mutta Barksin tekemisiin liittyy paljon sellaista, mitä pelkästään sarjakuvia lukenut ei varmastikaan tiedä. Timo Ronkainen on Ankkalinnan Pamaus -fanzinen perus... Lue koko vinkki »