Peyo: Smurffit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Peyon smurffit ovat kulkeneet pitkän matkan. Ensimmäinen smurffitarina ilmestyi vuonna 1958 Le Journal de Spirou -lehdessä. Suomeksi sarjakuvat kääntyivät ensimmäisen kerran Semic-julkaisijan toimesta 1970-luvun alkupuolella. Muistan ne omasta lapsuudestani ja riemastuin, kun huomasin niiden päässeen jälleen julkaistuksi. Tämänkertainen julkaisumuoto on komea ja suuri albumi, joka tuntuu olevan suunnattu enemmän vanhemmalle yleisölle. Albumi nimittäin kurkistaa sarjakuvan taustaan ja historiaan hyvin syvällisesti, sillä niille on omistettu ensimmäiset viisikymmentä sivua albumista. Se tuskin kiinnostaa nuorempia lukijoita, mutta kypsemmät varmasti pitävät.

Smurffit ovat pieniä sinisiä olentoja, jotka elävät metsässä sieniin rakennetuissa pienissä mökeissä. Jokaisella smurffilla on oma juttunsa, minkä varaan hänen identiteettinsä rakentuu. Valtaosa smurffeista ei eroa toisistaan, heillä on valkoinen lakki ja housut ja lähes identtinen ulkonäkö. Poikkeuksen tähän sääntöön tekevät ikivanha Suursmurffi, joka johtaa kylää ja Smurffiina, joka on naispuolinen smurffi.

Albumista löytyvät tarinat ovat: Lentävä Smurffi, Mustat Smurffit, Smurffi varas, Smurffonia in do, Smurffaattori, Muna ja smurffit, Smurffineito ja Smurffien nälkä. Kaikki nämä ovat ilmestyneet aiemmin suomeksi lehdissä. Nämä ovat yksinkertaisia ja viattomia seikkailuja, joissa ei loppujen lopuksi suuria tapahdu.

Itselleni Smurffit iski yllättävän voimakkaasti. Suurin syy siihen oli ehdottomasti nostalgia ja mahdollisuus siirtää lapsuuteni asioita eteenpäin. Sarjakuvissa kyllä on yhä vaikutus myös nuorempiin lukijoihin.

Smurffit on syystä klassikkosarjakuva, johon kannattaa tutustua. Sarja on hyvä ensimmäinen askel sarjakuvien maailmaan nuorelle lukijalle.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...