Nick Hornby: Juliet riisuttuna

Osta kirja itsellesi

1980-luvun puolessavälissä kulttimuusikko Tucker Crowe keskeyttää uutta albumiaan markkinoineen kiertueensa ja vetäytyy täysin julkisuudesta. Pieni mutta uskollinen faniyhteisö kuitenkin jatkaa Tuckerin ihailua ja hänen tuotantonsa intohimoista tutkiskelua sekä arvailuja syrjäänvetäytymisen syistä vielä yli 20 vuotta myöhemmin. Innokkaimmat kiertävät jopa Amerikassa Tuckerin uran tärkeillä paikoilla. Yksi näistä lähes höyrypäisistä crowologeista on Duncan, joka tyttöystävänsä Annien kanssa saa odottamatta käsiinsä demoäänityksen Tuckerin toistaiseksi viimeiseksi jääneestä albumista, Julietista. Kun Duncan ja Annie kumpikin kirjoittavat levyarvion Tucker-aiheiselle nettifoorumille, alkaa heidän parisuhteensa kujanjuoksu, jossa ei voittajia voi olla.

Samaan aikaan Amerikassa Tucker Crowe huomaa myös oman avioliittonsa murenevan käsiin. Tucker etsii sisältöä tarkoituksettomaan harhailuunsa matkustamalla tyttärensä luo Englantiin mukanaan pieni poikansa. Tuckerin myyttiset 22 hiljaista vuotta ovat menneet kuin usvassa, mutta nyt hän aikoo etsiä elämälleen uuden suunnan.

Nick Hornbylle fanikulttuurista kirjoittaminen ei ole uutta. Hänen omaelämäkerrallinen jalkapallofanitusteoksensa Fever Pitch (1992, suom. 2000 nimellä Hornankattila) sekä suursuosion kirjana ja elokuvana saavuttanut High Fidelity (1995, suom. 1996 nimellä Uskollinen äänentoisto) saavat nyt täysfiktioseuraajan. Juliet riisuttuna analysoi melkein pakkomielteeksi muodostuneen musiikillisen monomanian seurauksia tarkasti. Duncanin, Annien ja Tuckerin suhdetta voi kutsua kummalliseksi kolmiodraamaksi — Tucker on jatkuvasti läsnä Duncanin ja Annien suhteessa kuin kivenä kengässä. Lopulta tulee aika, jolloin kivi on otettava kengästä pois.

Juliet riisuttuna tuo jollakin tavalla mieleen Kari Hotakaisen. Miten käsitellä parisuhteen toisen osapuolen intohimoa tai harrastusta, jos toinen osapuoli ei sitä jaa? Milloin fanius menee liian pitkälle? Parisuhteessa on kuitenkin kyse jakamisesta ja kompromisseista. Juliet riisuttuna on hienosti kirjoitettu kiinnostava romaani, jota kyllä kelpaa vinkata.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...