Tiina Laitila Kälvemark: Kadonnut ranta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kertomuksia lähdöistä ja paluusta. Olemisesta ja jäämisestä. Paikallaan pysymisestä ja pienistä tapahtumista. Uuden suunnan etsimisestä ja ehkä ongelman ratkaisustakin.

Kaikkia yhdistää kuitenkin tarinoiden lyhyys sekä yleensä tapahtuminen jossain muualla. Poissa ainakin tyypillisestä suomalaisyhteisöstä. Kaikki tuntuvat kertovansa tarinansa hetkestä, jolloin jotakin tapahtui tai ei tapahtunut – tapahtumattomuus on myös olemista ja elämistä. Yllättäviäkin valintoja ja usein elämää kahden maan ja kulttuurin välissä, tai sairauden ja terveyden taitekohdassa.

Novelleja on neljätoista, joten pituudella ne eivät tee vaikutusta, eikä ole tarkoituskaan. Sen sijaan muoto on hyvin tiivistettyä kerrontaa, vain aiheellinen tuodaan esiin. Mitä kaikkea kirjoittaja saakaan todella kerrottua parilla sivulla. Taitavasti sen oleellisen. Sen, mikä on kulloinkin tärkeää.

Omat suosikkini kokoelmasta ovat ehdottomasti ”Pimennysverho”, ”Jänis” ja ”Kartta”. Jokainen voi valita suosikkinsa makunsa mukaan, tarinat ovat myös sisällöltään hyvin vaihtelevia erään naisen katoamisesta maahanmuuttajan ongelmiin, laivamatkan koettelemuksista vierailuun sairaalassa, ihmisten itsensäpettämisen taidosta kammottaviin nukkumisongelmiin. Koskettavia, ihmisiä lähellä olevia, moniulotteisia tarinoita, jotka jäävät usein sopivasti auki, jotta lukija voisi täydentää niitä. Vai siksikö, että ne jäisivät mietityttämään ja hieman kiusaamaan lukijaa?

Hieno esikoisteos ja novellikokoelma. ”Jänis” muuten palkittiin Ruotsin suurimmassa novellikilpailussa 2011. Suosittelen kaikille hieman erikoislaatuisen kerronnan ystäville, jotka eivät vierasta myöskään outoja olosuhteita, dramaattisiakin hetkiä sekä erilaisuutta. Itse pidin tästä kovasti.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...