Ursula K. Le Guin: Kahdesti haarautuva puu

Kahdesti haarautuva puu

Osta kirja itsellesi

Vuonna 2001 englanniksi nimellä The Telling ilmestynyt kirja on saatu viimein suomeksi. Le Guinin aikuistenkirjoja suomennetaan melkoisen verkkaista tahtia, toisin kuin nuortenkirjoja, joita on julkaistu viime aikoina kiitettävän ripeästi.

Kahdesti haarautuva puu — joka on saanut kauniin nimen, BTJ:n alkuperäisessä tiedotteessa suomennoksesta käytettiin vielä nimeä Salainen kirjasto — kertoo Suttystä, joka lähetetään Akan planeetalle Ekumeenin edustajana tutustumaan planeetan oloihin.

Akalla on käyty läpi melkoinen kulttuurivallankumous. Teknologia, tiede, edistys ja marssi kohti tähtiä ovat virallisia totuuksia, kansalaiset ahkeria tuottaja-kuluttajia. Kaikki vanha on määrätty unohdettavaksi, kirjat on poltettu ja vanha kulttuuri ajettu maan tasalle.

Sutty löytää kuitenkin vuorilta vanhaa kulttuuria, jota harjoitetaan salassa ja vaivihkaa. Sutty perehtyy kulttuuriin ja tutustuu Akan Suureen Tarinaan, kohtaa uuden kulttuurin — ja joutuu samalla pohtimaan omaa suhdettaan omaan kulttuuriperimäänsä ja Akan valtakulttuuriin.

Kirjan taustalla on helppo nähdä Kiinan ja Tiibetin välistä hankausta, mutta kirja ei ole suoraa analogiaa. Ymmärrystä riittää lopulta molemmille osapuolille. Kokonaisuus on viehättävä, lämmin ja pohdiskeleva. Uskontoa, tarinankerrontaa, kulttuurien kohtaamisia: Kahdesti haarautuva puu on perimmäisistä aineksista rakennettu kaunis kertomus.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...