Emilia Männynväli: Kaiken jälkeen

Kaiken jälkeen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä tehdä, kun elämä alkaa tympiä pahemman kerran? Laina päättää jättää kaiken ja lähteä. Hän hyppää autoonsa, luotettavaan lähes 600 000 kilometriä ajettuun Nissan Sunnyyn ja suuntaa ensimmäisenä Turkuun ja sieltä Tukholmaan.

Tukholmasta tie vie tapaamaan tuttavia Tanskassa ja Saksassa, mutta entäs sitten? Se jää nähtäväksi, koska Laina aikoo jättää taakseen ihan kaiken, luopua elämässään kaikesta. Mutta eihän se niin helppoa ole. Kun tarpeeksi ajaa eteenpäin, huomaa, ettei menneisyydestä pääse sittenkään eroon ja kun yhdestä asiasta luopuu, tilalle tulee kyllä uusia.

Kaiken jälkeen oli erinomainen lukukokemus. Emilia Kukkala on onnistunut esikoisromaanillaan tavoittamaan yhtä aikaa hilpeän ja haikean tunnelman. Kansan Uutisten haastattelussa Kukkala sanoo, ettei häntä lukijana “juonet kiinnosta hirveästi”. Ei Kaiken jälkeen tosiaan juoneltaan hirveän vahva olekaan, se on vaellusromaani, jonka pääpaino on menemisen tunnussa ja ennen kaikkea päähenkilön matkassa itseensä.

Laina on mainio tyyppi päähenkilöksi ja tervetullutta vaihtelua kotimaisen kirjallisuuden läpeensä keskiluokkaisessa maisemassa. Laina on Prisman kassa, pitkän linjan punkkari ja kokenut kiertuekuski. Kuten Kukkala haastattelussa toteaa, perinteisesti tällaisten tarinoiden päähenkilöt ovat olleet miehiä. Laina on nainen, mutta käyttäytyy monin paikoin stereotyyppisen miesmäisesti. Kukkalan mukaan naisia usein rangaistaan tällaisista ominaisuuksista, niin tosielämässä kuin kirjallisuudessa; nyt ei. Se on tervetullutta se. Lainalle ei käy huonosti, ainakaan muista kuin ihan hänestä itsestään johtuvista syistä.

Takakansi kuvailee kirjaa riemukkaaksi ja raivokkaaksi. Allekirjoitan molemmat, tätä kirjaa oli hauska lukea. Se on tulvillaan hauskaa ja nasevaa dialogia ja Lainan sisäinen äänikin on riemastuttava. Samalla kirja sanoo jotain olennaista ja mielenkiintoista elämästä, asioiden jättämisestä ja vanhoista autoista. Todella vahva esikoisromaani, toki kirjoittajalla on pitkää bloggaaja-, tietokirjailija- ja toimittajataustaa takana. Suosittelen lämpimästi, tämän luulisi löytävän ystäviä monenlaisista lukijoista.

(Päivitys 11.4.2023: Emilia Kukkala on nykyään sukunimeltään Männynväli.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...