Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia

Kanelipuodit ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja olisi mennyt ihan ohi tutkan, ellei se olisi voittanut parhaalle käännösfantasiakirjalle myönnettävää Tähtifantasia-palkintoa. Se nosti kirjan nopeasti lukulistalle.

Puolanjuutalaisen Bruno Schulzin (1892–1942) ura päättyi lyhyeen; kuten kuolinvuodesta voi päätellä, kuolema koitti toisen maailmansodan juutalaisvainoissa. Niinpä Kanelipuodit ja muita kertomuksia kattaa Schulzin koko tuotannon. Schulzia on suomennettu aikaisemminkin, mutta vajaasti ja saksan kautta. Tässä kokoelmassa on kaikki ja suomennoksen on tehnyt taitava Tapani Kärkkäinen, suoraan puolasta.

Schulz on fantastinen kirjailija, jonka tarinoissa todellisuus murenee käsiin. Schulzin maaginen realismi vie myyttien ja muodonmuutosten maailmaan. Kafka on välitön mielleyhtymä tarinoiden absurdien käänteiden vuoksi, mutta lopulta näillä kahdella keskieurooppalaisella surrealistilla on vähänlaisesti yhteistä.

Schulz on novellisti, jonka kaikki tarinat kertovat samasta perheestä ja muodostavat enemmän tai vähemmän yhtenäisen jatkumon. Isä-Jakub on kangaskauppias ja hyvin omaperäinen tapaus, joka kirjassa muun muassa kuolee useita kertoja, muuttuu ravuksi ja muuttaa Edward-sedän joukoksi ovikelloon yhdistettyjä kudelankoja seinällä.

Hämmentävää, mutta myös vähän raskasta kiitos vanhahtavan kielen ja tukevan metafora-annoksen. Kulttuuriteko yhtä kaikki, ja loistokas suomennos Kärkkäiseltä. Hienoa työtä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...