Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja olisi mennyt ihan ohi tutkan, ellei se olisi voittanut parhaalle käännösfantasiakirjalle myönnettävää Tähtifantasia-palkintoa. Se nosti kirjan nopeasti lukulistalle.

Puolanjuutalaisen Bruno Schulzin (1892–1942) ura päättyi lyhyeen; kuten kuolinvuodesta voi päätellä, kuolema koitti toisen maailmansodan juutalaisvainoissa. Niinpä Kanelipuodit ja muita kertomuksia kattaa Schulzin koko tuotannon. Schulzia on suomennettu aikaisemminkin, mutta vajaasti ja saksan kautta. Tässä kokoelmassa on kaikki ja suomennoksen on tehnyt taitava Tapani Kärkkäinen, suoraan puolasta.

Schulz on fantastinen kirjailija, jonka tarinoissa todellisuus murenee käsiin. Schulzin maaginen realismi vie myyttien ja muodonmuutosten maailmaan. Kafka on välitön mielleyhtymä tarinoiden absurdien käänteiden vuoksi, mutta lopulta näillä kahdella keskieurooppalaisella surrealistilla on vähänlaisesti yhteistä.

Schulz on novellisti, jonka kaikki tarinat kertovat samasta perheestä ja muodostavat enemmän tai vähemmän yhtenäisen jatkumon. Isä-Jakub on kangaskauppias ja hyvin omaperäinen tapaus, joka kirjassa muun muassa kuolee useita kertoja, muuttuu ravuksi ja muuttaa Edward-sedän joukoksi ovikelloon yhdistettyjä kudelankoja seinällä.

Hämmentävää, mutta myös vähän raskasta kiitos vanhahtavan kielen ja tukevan metafora-annoksen. Kulttuuriteko yhtä kaikki, ja loistokas suomennos Kärkkäiseltä. Hienoa työtä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Pyörittelin tätä jo kertaalleen kirjastossa, mutta en lainannut jostain syystä. Nimi kiinnitti huomioni ja sisältökin vaikuttaa kiinnostavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 860 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...