Italo Calvino: Kenraali kirjastossa

Kenraali kirjastossa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Koko kirjallisen uransa ajan Italo Calvino kirjoitti romaaniensa ohella myös lyhytproosaa. Kenraali kirjastossa kokoaa yhteen hieman yli kolmekymmentä lyhyttä tarinaa, faabelia ja dialogia Calvinon koko kirjallisen uran varrelta. Yli neljänkymmenen vuoden aikajänteellä kronologisessa järjestyksessä etenevä teos on kattava läpileikkaus Calvinon kirjailijantyön, ajattelun ja tyylin kehitykseen.

Parhaimmillaan Italo Calvino on suorastaan loistava. Jääkausi ja Veden kutsu ovat huikeita esimerkkejä siitä, kuinka muutaman sekunnin mittaiseen tarinaan saa kasattua koko maailman. Fiktiiviset dialogit neaderthalinihmisen, atsteekkipäällikkö Montezuman ja Henry Fordin kanssa ovat hykerryttävän hienovireisesti yhä rankemmiksi käyviä syvähaastatteluja. Dekkarihenkinen Paheellisen talon tulipalo, täysin absurdi Harhautunut rykmentti, kirjoja polttaville diktatuureille pyllistävä niminovelli Kenraali kirjastossa sekä teoksen avaava nuoruudentyö Mies joka huusi Teresaa ansaitsevat myös erityismaininnan.

Jo pelkästään edellä mainittujen kirjoitusten vuoksi Kenraali kirjastossa kannattaa lukea, mutta ei Calvino muissakaan teksteissään petä. Hän ottaa joko enemmän tai vähemmän hienovaraisin allegorioin kantaa fasismin perintöön ja moniin muihinkin poliittisiin kysymyksiin, joiden merkitys ei välttämättä aina täysin aukea viidenkymmenen vuoden jälkeen. Mutta tämä on sivuseikka, sillä Calvinon kieltä (ja Helinä Kankaan mainiota, älykästä käännöstä) on nautinto lukea. Joko pieninä paloina silloin tällöin tai mikseipä vaikkapa isolla kerta-ahmaisullakin! Tässä on yksi vuoden parhaita lyhytproosakokoelmia.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...