Liv Strömquist: Kielletty hedelmä

Kielletty hedelmä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Liv Strömquist käsittelee sarjakuvassaan naisen sukuelimiä ja sitä, miksi ihmiskunnalla on ollut tähän elimeen niin käsittämättömän vaikea suhde kautta historian.

Strömquist tarjoaa tanakan annoksen kulttuurihistoriaa ja miesten vuosituhantista urpoilua aiheen parissa. On mielenkiintoista, miten miehen ja naisen välisten erojen tulkinta on muuttunut aikojen saatossa: aiemmin ajateltiin, että miehet ja naiset ovat samanlaisia, että kaikelle miehessä on vastineensa naisessa ja niin edelleen. Jossain vaiheessa näkemys muuttui eroja korostavaksi ja naiset alettiinkin nähdä täysin erilaisina miehiin verrattuna.

Antiikin Kreikassa naisia pidettiin kyvyttöminä filosofisiin pohdintoihin liiallisen seksuaalisuuden myötä. Valistuksen jälkeen oltiinkin sitten sitä mieltä, ettei naisilla oikeastaan ole minkäänlaisia seksuaalisia haluja – mutta samaan aikaan kuitenkin pidettiin yllä käsitystä naisesta riettaana viettelijättärenä, jotta voitiin kontrolloida naisten sopimatonta käytöstä huorittelulla.

Kiellettyä hedelmää lukiessa ei voi kuin hämmästellä miesten ikiaikaista innokkuutta viisastella asioista, joista he eivät tiedä yhtään mitään, naureskella Strömquistin esiin nostamille älyttömyyksille (kuten esimerkiksi Aristoteleen eeppisen huonoille seksitaidoille) ja suuttua siitä, miten kovin moni näistä asioista on edelleen ihan vinksallaan.

Minusta tämän kirjan voisi aivan hyvin luetuttaa kaikilla koululaisilla osana seksivalistusta, sen verran hyvin tässä yhdistyy tarpeellinen tieteen popularisointi ja helposti lähestyttävä sarjakuvamuoto.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...