Ian McDonald: Kivi-paperi-sakset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tieteiskirjallisuudelle pakollisena uutuutena Kivi-paperi-sakset esittelee frakterit, suoraan ihmisten alitajuntaan pureutuvat fraktaalimaiset kuvat. Niiden turvin kirjan päähenkilö Ethan Ring vaeltaa toisaalta itseensä, toisaalta shingonbuddhalaista pyhiinvaellusreittiä 2020-luvun kaaokseen vajonneessa Japanissa, jossa temppelit ovat automatisoitu roboteilla ja esi-isät on säilötty tietokoneiden muistiin.

Tarjottu tulevaisuudenkuva on siis kyberpunk-henkinen, toisaalta merkittävässä roolissa ovat myös ikivanhat uskonnot ja myytit. Buddhalainen pyhiinvaellus on kirjan keskeinen osa, frakterit taas on nimetty Kabbalan mukaan.

Tarina on tiivis, vauhdikas ja hyvin kirjoitettu. Nykyhetki ja tapahtumien taustoja selittävät palautumat menneestä vuorottelevat sujuvasti. Turhaa jaarittelua kirjan 130 sivuun ei mahdu.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...