Ian McDonald: Kivi-paperi-sakset

Osta kirja itsellesi

Tieteiskirjallisuudelle pakollisena uutuutena Kivi-paperi-sakset esittelee frakterit, suoraan ihmisten alitajuntaan pureutuvat fraktaalimaiset kuvat. Niiden turvin kirjan päähenkilö Ethan Ring vaeltaa toisaalta itseensä, toisaalta shingonbuddhalaista pyhiinvaellusreittiä 2020-luvun kaaokseen vajonneessa Japanissa, jossa temppelit ovat automatisoitu roboteilla ja esi-isät on säilötty tietokoneiden muistiin.

Tarjottu tulevaisuudenkuva on siis kyberpunk-henkinen, toisaalta merkittävässä roolissa ovat myös ikivanhat uskonnot ja myytit. Buddhalainen pyhiinvaellus on kirjan keskeinen osa, frakterit taas on nimetty Kabbalan mukaan.

Tarina on tiivis, vauhdikas ja hyvin kirjoitettu. Nykyhetki ja tapahtumien taustoja selittävät palautumat menneestä vuorottelevat sujuvasti. Turhaa jaarittelua kirjan 130 sivuun ei mahdu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.