Mika Kulju: Kohtalona Tali-Ihantala : ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa

Osta kirja itsellesi

Tali-Ihantalan suurtaistelusta on kirjoitettu paljon. 70 vuotta tapahtumien jälkeen ilmestynyt Mika Kuljun Kohtalona Tali-Ihantala : ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa lunastaa paikkansa keveiden tietokirjojen sarjassa.

Kirja etenee henkilökuvien kautta taustoittaen tapahtumia kronologisilla tilannekatsauksilla rintamalinjoihin 25.6.-7.7.1944. Rooleihin pääsevät niin rivimies kuin sotakenraali, niin vihollisjoukkojen komentaja kuin saksalaisen lento-osaston johtaja.

Luku Neuvostoliiton sotamarsalkka Govorovista käsittelee yleistajuisesti torjuntavaiheen taustoja: miksi Neuvostoliitto piti suurhyökkäystä tarpeellisena, miksi se tuli Suomen sodanjohdolle yllätyksenä ja mitkä tekijät mahdollistivat Ihantalan ihmeen. Luvut kenraalimajuri Einar Vihmasta sekä kenraaliluutnantti K. L. Oeschista puolestaan kuvaavat anekdootinomaisen värikkäästi sotakenraalien henkilöhistoriaa. Analyysi Suomen pelastajaksi luonnehditun Oeschin sodanjälkeisestä kohtelusta pyrkii osaltaan kohottamaan torjuntavoittoja johtaneen kenraalin arvoonsa.

Teoksen luvut ovat keskenään hyvin erityyppisiä ja avaavat sodan todellisuutta sekä siitä kirjoitettua historiaa monelta kannalta. Luvussa Mies ikonisessa valokuvassa panssarintorjuja Kaarlo Niemelästä Kulju kommentoi myös SA-kuvien käyttöä propagandan välineenä ja niiden autenttisuutta sekä pohdiskelee sotatarinoiden narratiivisuutta: jälkeenpäin muistot muuttuvat ja kiteytyvät kertomuksiksi, joiden totuuksia on yhtä monta kuin kertojaakin ja jotka kuvastavat aina myös kertomisajankohtaansa.

Yksilöiden kokemusten kautta Kulju pyrkii luomaan uuden kuvan taistelusta ja onnistuu populaaritieteellisesti avaamaan lähdekritiikin merkitystä historiantutkimuksessa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...