Juha Itkonen: Kohti

Kohti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Uutuusromaani kertoo Ansaksen hajonneen perheen irtojäsenistä. Isä Tapani on vähästä aloittanut, yrittäjyyden kautta ministeriksi edennyt kuusikymppinen ex-vaimonsa leski, poika Jussi on perheellinen ja tekee rahaa salkunhoitajana, tytär Julia on tsunamin jälkeiseen vapaaehtoistyöhön Thaimaahan karannut kapinallinen.

Tarinan runkona on isän ja pojan matka Khao Lakiin tarkoituksena noutaa karkulainen kotiin. Kerronnan takautumissa avataan henkilöiden menneisyyttä ja menneitä ihmissuhteita.

Juha Itkonen hallitsee jälleen usean henkilön näkökulman, joista ministeri-Ansas nousee keskushenkilöksi. Samoin kirjailija liikkuu jälleen notkeasti ajan ilmiöissä niin yksilöiden, yhteisöjen kuin yhteiskunnan tasolla. Teksti on omarytmistä, usein toistoista ja tilanteissa viipyvää; olipa pienokainen potalla tai pankkiiri biljardilla, putoilemista saa toisenkin hetken odotella ja nauttia tilanteiden hidastamisesta. Toisaalta tekstissä on säpäkkää ironiaa yllin kyllin.

Herrojen Thaimaan-retki ei ole ulkoisesti järin suuri seikkailu; tarinan keskipisteessä ovat ihmiset ja heidän pyrkimyksensä ymmärtää itseään ja toisiaan. Ja liikehän on tärkeä vaikka päämäärä ei. Itkosenkin henkilöt pääsevät kohti, vaikka sitten ravunkäyntiä.

Omasta puolestani annan tässä ihan triplavinkkauksen. Pidän paljon Itkosen aiemmistakin teoksista Myöhempien aikojen pyhiä ja Anna minun rakastaa enemmän. Lahjakas nuori prosaisti kirjoittaa hyvää ja kiinnostavaa tekstiä varsin erilaisista aihepiireistä ja erilaisten henkilöiden pään sisältä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...