Juha Itkonen: Ajo

Osta kirja itsellesi

Juha Itkosen uusin romaani Ajo on lyhyehkö romaani, jossa kerrotaan kahden eri naisen elämästä. Ajo on samankaltainen eri ikäpolvien kokemuksista kertova teos kuin Itkosen aikaisempi romaani Hetken hohtava valo. Tämän uuden romaanin lähtökohtana on kuitenkin ollut Itkosen omassa suvussa 1960-luvulla tapahtunut traaginen auto-onnettomuus.

Ajon päähenkilöt ovat Aino, tässä ajassa elävä nelikymppinen nainen. Hän on copywriter, joka ottaa poikansa ja lähtee karkumatkalle Eurooppaan. Romaanin toinen nainen on uskovainen Heljä, joka kertoo omaa tarinaansa 1960-luvulta. Molempia naisia yhdistää suru ja oman elämän käännekohtien pohtiminen. Molemmat ajavat ja ajavat. Liikkeellä on oltava. Ehkä vain siksi, että pystyisi unohtamaan.

Itkonen kirjoittaa kauniisti, soljuvasti ja herkästi. Kahden naisen historia, kahden eri aikakauden kuvat lomittuvat hyvin toisiinsa. Romaania kuitenkin vaivaa outo keveys. Aivan kuin tarina olisi välillä takertumassa johonkin syvempään sisältöön, mutta kirjailijan ajatukset haihtuvat sitten pois. Nuoremman päähenkilön Ainon kertomus tuntuu myös ajoittain vähän epäuskottavalta.

En tiedä, olisiko Ajon pitänyt olla pidempi, jotta romaani olisi saanut syvyyttä. Toisaalta en voi syyttää Itkosta jaarittelustakaan. Ajo välittää surun ja pakenemisen tunteen hyvin tässäkin muodossaan. Teos auttaa myös ymmärtämään, että jokaisella sukupolvella on omat murheensa. Vaikeudet, joiden vakavuutta eri ikäluokkaan kuuluvat eivät voi täysin ymmärtää.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...