Jake Nyman: Kovan päivän ilta : Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kovan päivän ilta sai alkunsa kun tekijä törmäsi pari vuotta sitten vanhoja vinyylisinglejä sekä Iskelmä– ja Suosikki-lehtiä sisältäneeseen pahvilaatikkoon ja alkoi miettiä historiaa, joka on tallennettu tuolle pienelle mustalle lätylle. Tuloksena syntynyt kirja on katsaus eräisiin 1950- ja 1960-lukujen keskeisiin tapahtumiin, joiden melskeen keskellä kasvoi maailman ensimmäinen pop-sukupolvi.

Kirja alkaa pohdinnalla rock’n’rollin alkuperästä, siitä miten bluesille syntyi lapsi ja jatkuu Sun Recordsin, rautalangan, twistin, britti-invaasion ja svengaavan Lontoon kautta 1960-luvun lopun tiedostavaan folk-rockiin. Kaikki kirjan tarinat on varmasti kerrottu aikaisemminkin, mutta kirjassa ne löytyvät yksistä kansista, niin Suomen kuin muun maailmankin osalta. Kirjoitusote on jutustelevaa, helposti luettavaa ja mielenkiintoista. Toki pedanttisenkin Jake Nymanin tapaan kirjasta löytyy myös listauksia, myynti- ja soittotilastoja. Mukana on kuitenkin mielenkiintoisia sivuhenkilöitä, dramaattisia kohtaloita ja tragedioitakin ja nostalgista ajankuvaa näiltä vuosilta, jos sitten myös yhteiskuntakuvausta ja -kritiikkiäkin.

Kirjan rakenne on mielenkiintoinen ja asiallinen. Kunkin luvun alussa listataan päähenkilöt ja keskeiset levytykset, lopussa on mainioita ja ehkä hieman erilaisia kuuntelusuosituksia. Tuntuu ehkä paljolta, mutta kaiken kaikkiaan listojen määrä on sopiva, joskus jopa hieman lyhyt (tämä on vain oma mielipiteeni!).

Tunnetuimpia nimiä käsitellessään Nyman kertoo vain olennaisimman tai mielenkiintoisimman. The Beatlesin, Elviksen tai The Rolling Stonesin useaan otteeseen kuultuja syntyhistorioita ja tarinoita ei toisteta turhaan. Kirjoittaja itsekin toteaa, että nämä jutut – oikeat tai väritetyt — ja monet muutkin löytyvät helposti Internetistä, joten niitä olisi ollut turhakin tähän kirjata. Lisäksi jo mainituista bändeistä ja muutamasta muustakin kirjassa esiintyvästä nimestä on kirjoitettu muutenkin jo paljon. Itseäni viehätti kovasti muutaman ns. yhden kappaleen hitin laulaneiden tai soittaneiden kohtalo — tästä löytyy merkillisiä ja arkisiakin esimerkkejä.

Viisi- ja kuusikymmentäluvun pop-historiasta on varmaan kirjoitettu lähes kaikki, mitä siitä voidaan kirjoittaa. Kovan päivän ilta tarjoaa omakohtaisia kokemuksia ”kultaisesta kuusikymmenluvusta” hehkuttavan sukupolven musiikista. Mukavaa on myös kirjan suomalainen näkökulma, tulivathan hitit tänne aina hieman myöhemmin kuin muualle ja yllättäen täällä saattoivat nousta listoilla myös muualla vähemmän menestyneet yhtyeet.

Se, mikä kirjasta ehkä puuttuu, on katsaus singlelevyjen jälkeiseen aikaan. Miksi singlet poistuivat markkinoilta lähes kokonaan? Mitä tapahtui myöhemmin? Mihin hävisivät jukeboksit? Jonkinlainen loppukooste olisi ollut paikallaan vastapainona alkusanoille.

Suosittelen kirjaa jokaiselle musiikista ja rock’n’rollista sekä sen historiasta kiinnostuneille, erityisesti vinyylimuodossa sitä edelleenkin keräilevälle ja kuunteleville… Tässä ei kuitenkaan sorruta turhaan nostalgiaan eikä mystiikan korostamiseen. Tämä on sitä itsekään, rockia nuorille alusta lähtien. Erityisen sopiva kirja on myös keräilijöille, sekä vinyylien että kirjojen suurkuluttajille. Kirja on kuitenkin aina kirja — on siinä hyllyssä uskollisesti vinyylien vieressä saatavilla, ainakin itselläni. Kovan päivän ilta on myös sopiva vaikka lahjaksi sekä nuorelle että hieman varttuneemmalle väelle.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...